Snap

Agressief; waarom en wat kan ik er tegen doen?

Agressie komt bij vrijwel elk kind wel eens voor. Er zit echter een groot verschil in de mate van agressie bij kinderen. Doet het kind het omdat het zich (nog) niet op een andere manier kan uiten? Of doet het kind het omdat hij niet weet hoe hij een situatie anders op kan lossen? Kijk goed naar je eigen kind en vraag je af waar het gedrag vandaan komt.

Agressie bij baby's

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan de agressie verschillende oorzaken hebben. Voor een baby is de hele wereld om zich heen nieuw en het is constant nieuwe dingen aan het ontdekken. Omdat een baby zich nog niet goed kan uiten kan dit leiden tot agressief gedrag. Dit komt voort uit frustratie. Een baby gebruikt onbewust agressie.

Het kan immers nog niet veel anders dan huilen om zich te uiten. Probeer na te gaan waarom de baby gefrustreerd is en misschien kun je hierin iets veranderen. Zie je dat een baby met rust gelaten wil worden en even lekker in zijn eentje wil liggen, ga dan niet zijn aandacht trekken en laat hem lekker zijn gang gaan.

Agressie bij peuters

Ook peuters kunnen agressief gedrag laten zien. Bijvoorbeeld wanneer een ander kind zijn speelgoed afpakt. De mate van agressie neemt rond 3 jaar wel flink, een peuter weet namelijk al veel beter hoe hij zich moet uiten. Ze kunnen verbaal al veel dingen duidelijk maken, maar dit is nog gebrekkig en levert nog steeds frustratie op. Bovendien is een peuter erg egocentrisch, hij/zij vindt zichzelf het belangrijkst en ziet niet wat zijn gedrag met een ander doet, en dit kan ook conflicten opleveren.

Een peuter begrijpt vaak niet waarom hij/zij het speelgoed van een ander niet af mag pakken. Hierin kun je als ouder een kind goed bijsturen. Het is belangrijk om de peuter te leren wat hij wel en niet mag doen. Beloon hem vooral wanneer hij het goed oplost en laat hem zien wat de goede manier is. Leg vooral uit hoe hij het goed moet doen.

Als hij slaat omdat een ander kind iets afpakt kun je laten zien hoe hij het de volgende keer moet doen, doormiddel van een toneelstukje. Op die manier laat je hem zien dat hij het niet met agressie op hoeft te lossen, maar het ook anders kan doen. Ook kun je met hem een gebaar afspreken waardoor hij weet dat hij zijn handen bij zich moet houden en het anders op moet lossen. Dit helpt echter alleen als je er bij bent en het is beter om het hem te leren het zelf op te lossen.

Wanneer je kind erg veel behoefte heeft aan lichamelijk contact, en daardoor agressie toont naar andere mensen of kinderen, dan kun je zeggen dat ze elkaar moeten knuffel of aaien in plaats van slaan. Helpt hem er dan constant aan herinneren en beloon hem wanneer het goed gaat. Door het kind als peuter te leren hoe hij er mee om moet gaan zal hij als hij ouder wordt ook minder agressief gedrag vertonen.

Wat ook erg belangrijk is is dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Wees zelf zoals je ook wilt dat je kind zich naar anderen gedraagt. Wanneer jij hard schreeuwt of iemand wegduwt of ander agressief gedrag vertoont tijdens een ruzie zal een kind dit als normaal zien. En het ook eerder zelf gaan doen.

Probeer niet steeds te denken dat agressie bij de leeftijd hoort, zeker niet wanneer het kind ouder wordt, maar zorg ervoor dat het kind weet hoe het zich wel moet gedragen. Geef het daarvoor handvatten en leg kinderen uit waarom iets zo hoort. Vraag het kind bijvoorbeeld of het het leuk vindt om zelf geslagen te worden? Nee, zal het kind antwoorden. Vraag vervolgens waarom hij/zij het wel doet. Zo probeer je jouw kind steeds meer bewust te maken van zijn of haar eigen (agressieve) gedrag.

Ook kun je je omgeving erop aanspreken. Een voorbeeld: ‘Een peuter is met zijn opa aan het dollen en slaat opa steeds op zijn hoofd. Vervolgens doet opa alsof het hem erg pijn doet en begint het kind te lachen'. Zo maken ze er een spelletje van, het kind denkt het is grappig als ik iemand sla. Pas op met dit soort situatie en spreek gerust de volwassene er op aan. Het is dan wel geen echte agressie, maar je wilt je kind toch leren wat goed is en slaan is niet goed.

Conclusie is dat agressief gedrag bij kinderen niet te voorkomen is, wel kun je er zo gauw je het ziet mee aan de slag gaan. Laat je kind zien hoe het wel moet en geef het handvatten om het niet op een agressieve manier op te lossen. Succes!

Hoe ga jij om met agressief gedrag bij je kind? Laat het weten in een reactie hieronder.