Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

5 zomertips voor mama

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent vakantietijd voor de kinderen. Sommige mama’s vinden dat heerlijk, lekker je kindje weer de hele dag om je heen en anderen vinden het lastig om de dagen vol te krijgen. Hier 5 zomertips om de zomer gezellig en leuk door te komen.

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent vakantietijd voor de kinderen. Sommige mama’s vinden dat heerlijk, lekker je kindje weer de hele dag om je heen en anderen vinden het lastig om de dagen vol te krijgen. Hier 5 zomertips om de zomer gezellig en leuk door te komen.

1: Maak een vakantieplanning

Deze tip is speciaal voor de mama’s (en kindjes) die wat moeite hebben met het loslaten van de normale structuur. Plan per week 1 grote activiteit in en een paar kleine vaste activiteiten. Denk bij een grote activiteit bijvoorbeeld aan een dagje naar een pretpark, de dierentuin, een treinreis, een museum, het strand etc. En als kleine vaste activiteit kun je bijvoorbeeld iedere week 1 dag aan water besteden (gaan zwemmen in het zwembad, een badje in de tuin, naar een meertje in de buurt, de sproeier aan, etc), iedere week naar de spelotheek/bibliotheek om nieuw speelgoed/boeken uit te zoeken of iedere week een keertje naar de kinderboerderij, etc. Als je weet wat je ongeveer gaat doen in de week, brengt dat rust en duidelijkheid.

2: Breng toch enigszins een ritme aan

Natuurlijk zijn vakantiedagen wat losser en vrijer dan normaal. Kinderen mogen vaak net wat meer en gaan vaak ook wat later naar bed. Bespreek van te voren wat je van je kinderen verwacht. Bijvoorbeeld als je wakker wordt mag je naar beneden en tv kijken/computeren/kleuren/? En pas bij een afgesproken tijd mag je papa en mama wakker maken. Breng dan een ritme aan van aankleden, eten en klaarmaken voor de dag. Maak van te voren duidelijk op welke volgorde jullie dingen gaan doen, er gegeten wordt en op welk tijdstip de nieuwe bedtijd is. Houdt verder de normale eet- en slaaprituelen aan. Geef ook van te voren aan hoe lang er televisie gekeken mag worden per dag of gecomputerd. Zo weet iedereen wat er verwacht wordt en binnen welk kader er vrij bewogen mag worden.

3: Leer nieuwe dingen aan

Deze tips is voor ouders die zelf ook een beetje vakantie willen hebben. De zomervakantie is de perfecte tijd om nieuwe dingen aan te leren. Er is tijd genoeg en iedereen is wat meer ontspannen. Of het nu gaat om simpele dingen als de tafel afruimen/afnemen, de afwas, stofzuigen, etc of om grotere dingen als zindelijk worden. De kinderen zullen zich trots voelen en papa en mama hebben een taakje minder te doen in de vakantie. Bijkomend voordeel is dat dingen die in de zomer aangeleerd zijn, vaak bij blijven, ook als de school weer begint.

4: Activiteiten voor mooi weer

Iedereen weet natuurlijk de standaard dingen om te doen. Hier even wat andere dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt. Buiten kun je bijvoorbeeld samen met je kind zonnebloemen of andere zomerplanten planten en daarvoor zorgen. Of geef je kind een simpele fotocamera en laat hem foto’s maken van dingen die hij interessant vindt. Plak de foto’s later in een vakantieplakboek. Ga bloemen en blaadjes die je buiten vindt drogen met je kind. Ook deze kun je in een vakantieplakboek plakken.

5: Activiteiten voor slecht weer

In Nederland moet je natuurlijk ook rekening houden met slecht weer. Laat kinderen hun eigen oude shirts met textielstiften versieren. Laat je kind iedere minder mooie dag een stukje tekenen of schrijven over de vakantie en plak dit ook in het vakantieplakboek. . Of bel eens het lokale postkantoor/politiebureau/brandweer om te vragen of er mogelijkheden zijn om ze te bezoeken en eventueel een rondleiding te krijgen. Meer tips over activiteiten? Bezoek je locale vvv-kantoor en win informatie in of zoek op internet naar leuke dingen om te doen. Alvast een hele fijne zomer toegewenst!

Geschreven door mama Lara