Snap

4 Handen op een buik en 80 meningen.

Waarom het zo moeilijk is om tienermoeders als volwaardig te zien voor de meeste mensen.

Je hebt t vast wel een paar keer voorbij zien komen. Dat vreselijke programma waarin jonge moeders zich van hun "beste" kant laten zien...

Gepusht door bn-ers die alles beter weten, en eigenlijk alleen maar hun uitlachen in plaats van verder helpen. En als dit programma je niet irriteerd of een slecht beeld geeft over jonge moeders dan doen alle andere programma's over "tienermoeders" het wel.  En iedereen het maar hun mening over deze groep moeders, en amper hoor je eens wat positiefs erover. 

Het raakt mij dat er blijkbaar op gezocht word op welke moeders het ergste zijn op tv. Nee, ik zeg het fout. Het maakt me moe. De beste moeder die ik gekent heb was 15 dat ze zwanger was en beviel. Mevrouw heb 2 opleidingen afgerond en zorgt geweldig voor haar kind. Ik was zelf 18 dat ik zwanger was, opleiding af, zorg goed voor mijn kind, een moeder van 16 zorgt geweldig voor haar kind.  Ondertussen worden deze moeders scheef aangekeken door iedereen en dit soort "informatieve" programma's helpen daar bij. Ik keur niet goed hoe al deze jonge moeders op tv zich gedragen, en daar ben ik ook niet de aangewezen persoon voor om hun daar op aan te spreken. 

Maar er is een verschil tussen iemand slecht in beeld laten komen, en zodoende makkelijk af te laten kraken en belachelijk te maken, dan een persoon die hulp nodig heeft deze ook te geven en daadwerkelijk vooruit te helpen. Dat is blijkbaar erg moeilijk. 

Tienermoeders staan al in een slecht daglicht. En niet eens omdat deze moeders het nu zoveel slechter doen of onder doen aan "normale" moeders.

Ze hebben het zwaar en ze missen de steun. Net als nouja de meeste moeders dus. Als deze informatieve programma's nou eens die daadwerkelijke hulp bieden wat ze nodig hebben, en dan bedoel ik niet zo een bedweterige snol die het vast wel goed bedoelt maar haar walging al vanaf de eerste seconde naar voren springt..maar soms gewoon een beetje steun. Laat de moeders zien wat er mogelijk is, help met opvang, spullen, werk, scholing wat dan ook.  En doe het eens zonder camera. 

Tienermoeders doen niet onder voor gewone moeders. Ze hebben soms gewoon een handje nodig, en meestal iemand die zegt dat ze het WEL kunnen. Dat is wat ontbreekt. Een tienermoeder hoort al genoeg dat ze niets waard is, door haar omgeving, school helpt enorm daar aan mee vaak, je familie die je niks waard vind omdat je zo " stom" was zwanger te raken. ( wat een vrouw van 40 ook gebeuren kan, die niks met der leven gedaan heeft, want geef eens toe er zijn zat ma flodders om ons heen) 

Stop met dat gekleineer. Ook tienermoeders zijn waardige geweldige moeders. Praat niet met ze op een ik  weet t beter manier. Doe niet alsof ze minder zijn. Alsof je zelf altijd met minachting word aangekeken als je met je kind loopt.  

Nee ik praat het gedrag van de moeders in zulke programma's niet goed. Want eerlijk is eerlijk, ze hebben hulp nodig. Maar niet van een bn'er  en een bedweterige voice over meneer en een camera die alleen de sigaretten filmen kan. 

Jong moeder zijn is geweldig. Wisten meer mensen dat maar. Laten we nu eindelijk eens stoppen met tienermoeders/ alleenstaande tienermoeders in een kwaad daglicht te zetten. Geloof me, dat bekritiseren doet hun familie, verloskundige, school ook wel. Feliciteren mag soms ook wel.  T blijft een feest als er een kindje komt. Het is al moeilijk genoeg om op zo een leeftijd voor een kind te zorgen. Maak het dan niet ondraagbaar. Ze is jong, niet stom( meestal dan, maar dan nog, vrouwen van 36 kunnen er soms oom wat van)

Jong of oude moeder, twee vaders, twee moeders, bewust alleenstaande moeders, gehandicapte moeders, zieke moeders, pleegmoeders,  goede en slechte ouders vallen in iedere groep ouders terug te vinden. Kunnen we dan nu normaal doen tegen elkaar? 

Mvg. Een lichtelijk geirriteerde jonge moeder.

Kroelkip16's avatar
7 jaar geleden

Jep indd.. ik ga nooit uit of iets dergelijks. Ben een gastouder en ben 24/7 bij mijn kids. Vanaf dag 1 komen ze op de eerste plaats en zo hoort het ook. Maar indd.. jezelf elke keer weer moeten bewijzen tegenover de buitenwereld moet niet nodig zijn.

Mamatascha's avatar
7 jaar geleden

Inderdaad, jammer dat de buitenwereld het standaart als een ramp beschouwt zodra je jong een kind krijgt. Hij of zij word echt niet constant bij opa/oma gestopt voor verjaardagen of uit te gaan. ook deze ouders gaan niet allemaal uit elkaar, en vaak proberen ze JUIST op hun best voor het kind te zorgen. Ongelooflijk dat ze je niet serieus willen nemen. Juist dan zouden ze eerder moeten luisteren. Helemaal omdat het om een kind gaat.

Kroelkip16's avatar
7 jaar geleden

Goed gezegd. Ik zelf was ook 18 toen ik zwanger was. Inmiddels ben ik 27 en heb ik 2 prachtige dochters waar in ontzettend trots op ben! Door zulke programma's krijgen mensen echt een verkeerd beeld van tienermoeders. Toen mijn dochter ziek was toen ze 1 week oud was, en continue huilde en ik de huisartsenpost belde voor advies kreeg ik te horen "als je der niet wilt, mag je der ook gewoon hier brengen hoor". Continue moest er iemand anders voor mij bellen als het om m'n dochter ging want niemand nam me serieus terwijl ik alleen het beste met m'n dochter voor had. M'n dochter heeft van het begin af aan de aandacht, liefde en verzorging gehad die ze nodig had. We hadden eigen huis en een stabiele relatie (nu nog). Tuurlijk was ik wat onzeker, maar volgens mij ben je dat soms ook nog wel als je ouder bent als je voor het eerst moeder wordt. Jammer alleen dat je door de buitenwereld nog onzekerder wordt gemaakt.

Damaya's avatar
7 jaar geleden

Weet er alles van as psy patiënt xxx

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamatascha?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.