Snap

24 weken zwanger. Het kindje is nu levensvatbaar

Als het kindje nu geboren zou worden, is het al levensvatbaar. Maar blijf nog maar even zitten, hoor. Eerst maar volgroeien.

Ik vraag elke week aan Kevin of hij een foto van mijn buik wil maken. Eigenlijk valt het me bij het zien van deze foto op, dat de omvang van mijn buik al een paar weken hetzelfde is gebleven. Misschien maar goed ook, want ik moet nu al moeite doen om mijn sokken aan te trekken en moet dan echt even gaan zitten, omdat ik er anders niet bij kan.

Ook lijkt het alsof ons kindje minder schopt. In de afgelopen tijd kon ik haar regelmatig voelen op een dag en liet ze vooral 's avonds als ik in bed lag merken dat ze er was. Maar sinds een paar dagen is ze wat rustiger. Vandaag heb ik haar bijvoorbeeld bijna niet gevoeld. Overbezorgd als ik ben, hou ik het goed in de gaten.

Ongemerkt - nou ja, ongemerkt, ik kijk reikhalzend uit naar het moment waarop ons baby'tje geboren wordt - gaat de tijd toch snel. Ik ben inmiddels alweer 24 weken zwanger. 24 weken! Een bijzondere termijn. Het kindje zou dus al levensvatbaar zijn als het nu geboren wordt.

Natuurlijk wil ik dat liever nog niet. Want wat zou dat een zorg zijn. Soms bereiken mij verhalen over kindjes die met 24 weken al geboren worden en moeten vechten om te overleven. Eerst maar volgroeien, zodat ze sterk geboren kan worden. Ik ben zo nieuwsgierig naar haar en kan niet wachten tot ik haar eindelijk in mijn armen houd. Maar hopelijk blijft ze nog even zitten tot november. En stiekem hoop ik ook dat ze me vanavond weer goed gaat schoppen. Laat maar merken dat je er bent!

7 jaar geleden

Dank je voor je reactie en je tip! Gelukkig voelde ik haar daarnet een paar keer bewegen. Ik had vanavond ook wat last van steken, maar dat is waarschijnlijk bandenpijn en is nu gelukkig ook over. Morgenochtend zal ik sowieso voor de zekerheid contact opnemen met de verloskundige. Betere het zekere voor het onzekere nemen.

7 jaar geleden

Bijzonder he, als je dan weet dat het levensvatbaar is als het al zou komen! Maar idd, hopen dat ze nog eerst lekker verder kan groeien. Ik hoop niet dat ik je nu de zenuwen bezoeg, maar ik adviseer je wel om zsm (telefonisch) desnoods vanavond contact te hebben met je verloskundige en dan te zeggen dat ze opvallend veel minder beweegt. Uit wat ik lees vertrouw je het zelf ook niet helemaal... Dit werd mij door mijn verloskundige ook geadviseerd: als je merkt dat je kindje opvallend minder beweegt even contact opnemen. Het kan gewoon zijn dat ze geen zin heeft, maar er kan ook iets zijn waardoor het goed is als jullie even gecheckt worden.

7 jaar geleden

Ja, inderdaad. Gelukkig voelde ik haar daarnet weer bewegen, dus nu weet ik dat het goed zit. Ik hou het voor de zekerheid in de gaten.

7 jaar geleden

Laat der maar nog een poosje zitten hoor! En als je het niet vertrouwd de verloskundige bellen, extra controle voor je eigen gemoetsrust vinden ze echt niet erg..