Snap
 • eerste keer
 • seks na bevalling
 • postpartum passie

Postpartum passie:"Glijmiddel is hét wondermiddel"

NIEUW! Moeders over de 1e keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is altijd wel even een momentje... Want hoe gaat dat zijn zo nadat er een kind uit is geperst? Voelt het als opnieuw ontmaagd worden, is het beter of juist slechter? In Postpartum Passie deelt een mama over het leven tussen de lakens na de komst van de baby. 

Laura* (36) trapt deze nieuwe rubriek af. Zij is 4 jaar geleden bevallen van haar eerste zoontje. Ze is 17 jaar samen met haar partner, waarvan 4 jaar getrouwd.  

 • Wanneer had je voor het eerst weer seks na de bevalling?
  "7 weken na de bevalling. Mijn man had misschien nog wel eerder gewild, maar ik durfde nog niet."

 • Locatie?
  "In bed."

 • Gepland of spontaan?
  "We hadden het er een paar keer erover gehad, maar het was niet zo van dat we echt een datum en tijd afspraken. Het zat er gewoon aan te komen en toen ging het een beetje vanzelf."

 • Jouw initiatief of dat van je partner?
  "Mijn man wilde dus eigenlijk al wel eerder seks. Het initiatief kwam daardoor grotendeels vanuit hem."

 • Cijfer?
  "Een 6!"

Een lelijke bevalling

"Mijn eerste twee kinderen zijn geboren na een fertiliteitstraject. Mijn eerste bevalling was een erg lelijke bevalling. Ik ben heel slecht geknipt en heel slecht gescheurd. De wond is ook opengebarsten door de zwelling. Daarom duurde mijn herstel lang. Dat maakte dat ik erg angstig was voor de eerste keer seks na de bevalling. Ik was erg bang voor pijn en dat zorgde ervoor dat ik alles ging aanspannen. Dat is natuurlijk alles behalve een pretje. Ik gaf ook borstvoeding, dus mijn borsten begonnen ook nog eens te lekken. Mijn bekken waren ook nog niet helemaal hersteld, dus ik was ook bang dat ik moest plassen. Nee, een 6 als cijfer is eigenlijk te hoog gegrepen, haha. Mijn man deed ik er wel een plezier mee, dus dat geeft je dan toch wel weer een fijner gevoel. We zijn gestopt na ongeveer 10 minuten, toen was mijn man klaargekomen. Voor mij was verdergaan niet nodig, ik had er weinig behoefte aan."

Na de derde keer kon ik weer genieten van de seks

"Nadat we seks hadden gehad, had ik voorlopig ook echt even genoeg gehad. Maar je komt toch ook wel weer in een soort routine terecht. Seks gebeurt, dus de herhaling volgt ook weer. De tweede keer seks vond dan ook ongeveer een week later plaats. Bij de derde keer kon ik echt weer meer van de seks genieten en me overgeven aan het plezier. Ik moet ook zeggen dat ik één ding wel graag van tevoren had geweten, waardoor ik misschien met minder angst en meer plezier mij kon overgeven aan de eerste keer seks: glijmiddel is hét wondermiddel. Ik geef borstvoeding, dus dan is het onderin allemaal een stukje droger. Glijmiddel had mij daarin een hoop pijn en ongemak kunnen besparen, haha."

Nadat we seks hadden gehad, had ik voorlopig ook echt even genoeg gehad

Op specifieke dagen en tijdens seks hebben

"Als ik ons seksleven vergelijk vóór de bevalling en na de bevalling, is er wel een verschil, maar dat heeft vooral te maken met het fertiliteitstraject. Tijdens die periode moesten wij seks heel erg plannen, op specifieke dagen en tijdstippen. Hierdoor verdween voor ons een stukje passie als het gaat om seks. Als ik dit vergelijk met toen de baby er was, hadden we natuurlijk geen geplande seks meer. Ons leven werd alleen wel een stukje drukker. We hadden vaak tussendoor even snel seks, of we waren te moe ervoor en deden we het wel, maar erg gehaast. In die periode kan ik onze seks mooi omschrijven als: functionele seks, dat is het perfecte woord, haha."

* De naam en plaats in deze blog zijn op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Wil jij ook jouw postpartum bedavonturen met ons delen? Stuur ons een DM op social media of mail naar info@mamaplaats.nl o.v.v. Postpartum Passie