Snap
 • postpartum passie
 • rubriek
 • seks na de bevalling

"De seks voelde voor mij lichtelijk gênant"

Postpartum passie: Moeders over de eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is altijd wel even een momentje... Want hoe gaat dat zijn zo nadat er een kind uit is geperst? Voelt het als opnieuw ontmaagd worden, is het beter of juist slechter? In Postpartum Passie deelt een mama over het leven tussen de lakens na de komst van de baby. 

Kaylee (28) is drie maanden geleden voor de 3e keer bevallen, dit keer van een tweeling. Ze is samen met haar vriend Robin.

 • Wanneer had je voor het eerst weer seks na de bevalling?
  "Ongeveer 4 weken na de bevalling."
 • Locatie?
  "Bed"
 • Gepland of spontaan?
  "Spontaan"
 • Jouw initiatief of dat van je partner?
  "Van ons beiden"
 • Welk cijfer zou je het geven?
  "6"

Last van bekkenbodemproblemen

"De eerste keer seks na de bevalling van mijn tweeling voelde lichtelijk gênant. Ik had namelijk de angst dat de seks niet meer lekker zou zijn en eerlijk gezegd was dat ook niet. Het was toch nog wat gevoelig daar beneden en mijn bekkenbodemproblemen helpen natuurlijk ook niet mee na 3 bevallingen. Verder had ik deze keer geen hechtingen, alleen een oud litteken van mijn eerste bevalling dat wel wat gevoeliger was door het opnieuw oprekken."

Onzeker over mijn postpartum lichaam

"Op het moment dat we gingen seksen was ik erg gespannen, vooral omdat ik me enigszins onzeker voelde over de 'nauwheid' van mijn vagina na drie bevallingen. Gelukkig heeft mijn partner daar nooit over geklaagd, maar toch voelde ik me natuurlijk wat onzeker over mijn postpartum lichaam. Gelukkig is mijn man lief en respecteert hij mijn wensen, dus ik wist dat ik daarop kon vertrouwen, zelfs als het pijnlijk zou zijn, wat gelukkig niet het geval was.

Ongeveer tien minuten later, nadat we allebei tot een hoogtepunt waren gekomen, voelde ik me echt opgelucht. Het was een fijne ervaring! Na dit moment hebben we ons vertrouwde ritme weer opgepakt. Na de tweede keer merkte ik dat het al een stuk prettiger was, hoewel er nog steeds wat onzekerheid was. Maar dat is iets wat tijd nodig heeft."

Gemiddeld 1 à 2 keer seks in de week

"Voor en na de bevalling is onze intimiteit enigszins gelijk gebleven. Natuurlijk, er is minder tijd voor elkaar en soms zijn we te moe door de drukte van ons gezinsleven. Toch blijft de passie voelbaar, zij het dat we soms wat meer planning nodig hebben. Maar juist die planning kan soms ook voor meer opwinding zorgen. Nu hebben we gemiddeld één tot twee keer per week seks, soms wat vaker, soms wat minder. Het hangt af van hoe hectisch onze werkweek is en hoe vermoeid we zijn. Meestal vinden we elkaar in het weekend, waar we samen tijd kunnen doorbrengen en de passie kunnen laten bloeien."

Lees ook: 
"Ik zag enorm op tegen de seks"