Snap
  • rubriek
  • geld
  • portemonnee praat

"Ik durf te zeggen dat mijn dochter verwend is"

Portemonnee Praat met Larissa (32)

Hoe zit het met jouw cash flow sinds je moeder bent? In Portemonnee Praat vertelt een moeder over haar inkomsten en uitgaven. Deze week: Larissa (32), moeder van dochter Mila (7). Ze is notarieel medewerker en sinds ze moeder is, denkt ze wel even twee keer na voordat ze iets koopt. "Mijn dochter is afhankelijk van mijn financiële situatie. Impuls aankopen zitten er dus niet meer in."

Word je blij of verdrietig van je banksaldo/inkomen?

"Op dit moment ben ik tevreden als ik kijk naar zowel mijn banksaldo als mijn inkomen. Ruim twee jaar geleden heb ik een overstap gemaakt naar een nieuwe baan, waardoor ik ook een mooie stap heb kunnen maken met mijn salaris."

Koopjesjager of luxe poes?

"Een beetje van beide. Ik kom bijvoorbeeld graag bij de kringloop, maar neem toch ook graag een kijkje in de mooie kledingzaken. Bij de kringloop vind ik vaak woonaccessoires, kleding en speelgoed die echt nog wel een ronde mee kunnen. Bij de boodschappen kijk ik altijd naar de prijzen of het niet goedkoper kan met een B-merk. Soms moet je echter niet vergeten dat je naast moeder zijn, ook nog steeds jezelf bent en je ook echt weleens aan jezelf mag denken en iets meer geld aan jezelf mag uitgeven indien mogelijk."

Gat in je hand of een superspaarder?

"Ik spaar al vanaf het moment dat ik mijn allereerste bijbaantje had, dat was zo rond mijn 13/14 jaar. Sinds ik mijn eerste ‘echte’ fulltime baan had op mijn 19e, ben ik natuurlijk meer gaan sparen tot op de dag van vandaag. Sparen is belangrijk. Het maakt niet uit welk bedrag je maandelijks aan de kant kan leggen, iedere euro telt. Ik ben een alleenstaande moeder en ik wil ervoor zorgen dat ik financieel altijd mijn dochter en mezelf kan bieden en geven wat wij nodig hebben; een dak boven ons hoofd, boodschappen en kleding. En dat ik, indien nodig, altijd reserves heb voor onderhoud aan de auto en het vervangen van apparatuur in huis zoals een koelkast, wasmachine, etc."

Spaar je apart voor je kinderen (hoeveel)?

"Op dit moment spaar ik €25 per maand voor mijn dochter, ik probeer dit bedrag eens in de tijd te verhogen. Ze heeft gelukkig ook hele lieve opa’s en oma’s die voor haar een spaarpotje of spaarrekening bijhouden."

Heb je geld-allergieën? Waar geef je met liefde geld aan uit, wat vind je superstom maar moet?

"Met liefde geef ik geld uit aan mijn dochter, dat gaat mij veel gemakkelijker af dan geld uitgeven aan mezelf. Wat ik echt superstom vind om geld aan uit te geven is het jaarlijks onderhoud van de auto. Ik rijd al een wat oudere auto, wat toch veel geld kost waar je ook een hele hoop andere leuke dingen mee zou kunnen doen, maar een nieuwe auto kopen is ook weer geen optie helaas."

Wat is er in je inkomsten/uitgaven veranderd sinds je moeder bent (wat moet je laten sinds je moeder bent)?

"Sinds ik moeder ben, denk ik toch wel even wat langer na voordat ik iets koop. Mijn dochter is afhankelijk van mijn financiële situatie. Impulsaankopen zit er dus niet meer in. Voordat ik moeder was, was ik best wel impulsief qua aankopen, nu denk ik er echt wel even over na."

Wat is een van de meest verrassende kosten die je hebt ontdekt sinds je moeder bent geworden?

"De kosten voor zwemles. Mijn hemel, wat een dure bedoeling is dat! Daar schrok ik echt van. Toen ik vroeger op de basisschool zat, had je schoolzwemmen, nu betalen de ouders/verzorgers er zelf voor. Ik kan absoluut begrijpen dat er genoeg gezinnen zijn die deze kosten gewoon niet kunnen betalen en dat er daardoor veel kinderen zijn die niet kunnen zwemmen."

Hoeveel geld geef je uit aan je kinderen versus jezelf?

"Het exacte bedrag durf ik niet te zeggen. Dit wisselt per maand. De ene maand geef ik iets meer aan mezelf uit, denk aan de kapper, schoonheidsspecialist, kleding en de andere maand is mijn dochter weer wat vaker aan de beurt."

Gaat er veel geld naar vakanties en uitjes?

"Af en toe ga ik met mijn dochter een dagje of nachtje weg. Ik probeer dit wel altijd te doen via aanbiedingen. De ANWB houdt bijvoorbeeld eens in de tijd een ANWB ledendag in de Efteling en dan kan je voor 50% al een kaartje kopen. Ook als we naar een dierentuin gaan, proberen we dit via bepaalde websites zoals Social Deal te boeken. Vakanties zijn sowieso hartstikke prijzig als je gebonden bent aan het hoogseizoen i.v.m. school. Voordat mijn dochter naar school ging, gingen we altijd buiten het hoogseizoen om op vakantie, dat scheelt wel de helft qua kosten! Nu is het helaas niet anders en moet je flink in de buidel tasten."

Hoeveel zakgeld krijgen je kinderen (hoe heb je de hoogte bepaald en wanneer ben je begonnen)?

"Sinds kort krijgt mijn dochter zakgeld, ze is nu zeven jaar oud en krijgt €1,50 per week. Als ze extra klusjes in huis uitvoert, stort ik nog wat extra bovenop haar zakgeld. Op deze manier ben ik geholpen met haar hulp in huis en zij met wat extra centjes."

Laat je ze helemaal vrij in waar ze hun geld aan uitgeven?

"Nee! Als mijn dochter in de winkel staat en kleurdoos nummer vijf wil kopen omdat daar toch net een andere kleur stift in zit dan in al die kleurdozen die ze al heeft, dan stop ik haar toch even. Soms vergeet ze wat ze allemaal al heeft (of doet alsof…) en probeer ik haar even na te laten denken wat ze allemaal thuis al heeft aan speelgoed en hoop ik dat ze vervolgens een andere keuze zal maken, haha!"

Hoe maak jij het onderwerp geld leuk en leerzaam? Welke financiële lessen hoop je je kinderen mee te geven?

"Eens in de tijd gooien we haar spaarpot leeg en tellen we wat erin zit. Dit is goed voor haar ontwikkeling m.b.t. rekenen, maar zo ziet ze ook hoeveel centjes ze heeft opgespaard in een bepaalde tijd. Soms geeft ze aan dat ze het jammer vindt dat ik moet gaan werken, dan leg ik haar uit dat ik moet werken om centjes te verdienen waardoor wij in het huis kunnen wonen waar wij nu wonen, boodschappen kunnen kopen, leuke dingen kunnen doen, enz. Ik probeer haar bij te brengen dat vrijwel niets vanzelfsprekend is en dat er gewerkt moet worden voor geld."

Hoe ga je om met de druk om ‘alles’ te hebben voor je kinderen? Zijn je kinderen ‘verwend’?

"Ik durf wel te zeggen dat mijn dochter verwend is. Ik heb één kind en die verwen je dan toch iets meer dan als je meerdere kinderen zou hebben, denk ik? Mijn dochter is op dit moment nog het enige kleinkind in de familie, waardoor de opa’s en oma’s natuurlijk ook heel graag hun kleinkind verwennen. Soms probeer ik mijn dochter daardoor juist wat minder te geven, omdat ik weet dat ze al zoveel krijgt. Ik vertel haar weleens hoe blij en dankbaar ze mag zijn met wat ze allemaal heeft en krijgt, omdat er genoeg kindjes zijn die niet zoveel speelgoed hebben als zij."

Wat is je grootste miskoop ooit en allerbeste aankoop (mama gerelateerd)? Wat moet elke moeder écht hebben?

"Een flessenwarmer, het is nog nooit uit de verpakking gekomen. Ik vond de magnetron net zo makkelijk en sneller! Wat ik op een gegeven moment heb gekocht toen mijn dochter kon kruipen, was een grondbox. Zo kon zij in een vrij grote ruimte veilig rondkruipen en spelen als ik even andere dingen moest doen in huis."

Wat is jouw ultieme budgettip of geheim voor extra cash?

"Ik denk niet dat ik nu iets nieuws vertel, maar struin eens lekker rond bij de kringloop voor kleding voor je kind(eren) of kijk eens op Marktplaats. Zeker als je kind(eren) nog in een maat zitten waar ze iedere maand uitgroeien. Maar ook voor speelgoed en andere baby/kindergerelateerde producten kun je prima terecht bij de kringloop en Marktplaats. Wil je een dagje weg met het gezin, Google naar kortingen. Bijna altijd is er wel iets te vinden. Pak zelf een lekker lunchpakketje in, zodat je die extra kosten niet meer hoeft te maken op de locatie zelf. En een dagje weg kan ook heerlijk wandelen en spelen in het bos zijn met een gezellige picknick. Je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil."

Lees ook: 
"Ik word verdrietig van ons banksaldo"

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.