Snap
  • Autisme
  • outfits
  • moederschap
  • breakdown
  • emotieregulatie

Kledingkeuze en emoties

De outfit van vandaag: van bloemen naar Wednesday

Als moeder weet ik inmiddels dat wat voor anderen misschien een simpele kledingkeuze lijkt, voor mijn dochter een hele uitdaging kan zijn. Het draait niet alleen om de juiste kleuren of stijlen, maar vaak ook om de veiligheid en structuur die ze in haar outfit vindt. Vandaag was weer zo’n dag waarin het kiezen van de juiste kleding meer was dan gewoon iets uit de kast trekken. 


We begonnen de ochtend rustig. Tennessee had haar favoriete bloemenbroek aan, een vrolijke en kleurrijke start van de dag. Maar toen we naar de winkel moesten, kwam het eerste struikelblok: ze wilde haar zwarte leren jasje aan, wat ik haar “Wednesday jasje” noemde. Maar zoals bij Wednesday past, gaat daar natuurlijk geen bloemenbroek bij.

Snel dacht ik: "Dan maar een zwarte jurk eroverheen." Een breakdown volgde, want voor haar voelde dat helemaal niet zoals het moest. Wat voor mij een logische oplossing leek, bracht vandaag bij haar veel spanning teweeg. We besloten toen maar een panty aan te trekken onder de jurk, zodat we toch nog de deur uit konden.

Maar alsof het niet ingewikkeld genoeg was, kwamen we bij het volgende probleem: haar zwarte Wednesday-schoenen waren te klein en al weggegooid. Paniek hing in de lucht, totdat ik in de kast gelukkig nog een paar zwarte laarzen vond. Ze waren iets te groot, maar op dat moment maakte het niet meer uit. Tennesee was gelukkig volledig in het zwart, zoals haar Wednesday-hart dat wil.

Snap

Met wednesday gezichtsuitdrukking

Tennessee denkt door haar ASS vaak in strikte categorieën. Voor haar moeten dingen gewoon "kloppen." Dit kan soms leiden tot een flinke breakdown wanneer iets niet helemaal gaat zoals zij het in haar hoofd heeft bedacht. Wat voor een ander misschien lijkt op een eenvoudige mismatch van een broek en een jasje, kan voor haar een trigger zijn die haar dag beïnvloedt. Vandaag was zo’n dag  een kleine kledingcrisis in de ochtend, leidde uiteindelijk tot een dag vol emotionele instabiliteit met heel veel huilen. 

Het is niet altijd makkelijk, maar het is een van die dingen waar ik steeds weer van leer. Geduld, flexibiliteit, en het begrijpen van haar wereld zijn de sleutel tot het omgaan met dit soort situaties. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je net onderweg wilt gaan en de tijd dringt.

Heb jij ook wel eens te maken met dit soort uitdagingen rondom kledingkeuzes, of merk je dat jouw kind ook soms vastloopt in bepaalde routines of categorieën? 

Ik hoor graag hoe jij hiermee omgaat!

's avatar
1 week geleden

Dat blijft een dingetje gelukkig zo als je zelf al zegt je leert hier mee omgaan😘

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Tenny's Mama?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.