Snap
  • Mama
  • Prik
  • Vaccinatie
  • angst
  • bang

'Ik wil geen prikje mama,dan splijt mijn arm open'

Logica van een peuter bij een prik

Gisteren moest Mats (bijna 4 jaar) naar het consultatiebureau voor wegen, meten en ja, een prik. Dus de dag ervoor dacht ik, tijd voor wat voorbereiding! Zodat hij een beetje weet wat er komt. Ik vertelde Mats rustig wat we de volgende ochtend zouden gaan doen.


Maar Mats begon direct hard te huilen en was volledig in paniek. "Ik wil geen prikje, want mama, dan splijt mijn arm open."

Hij weet niet meer hoe het is om een prikje te krijgen. Want de vorige prik was 2 jaar geleden. Het is dus voor hem onbekend. Iets wat onbekend is, geeft vaak veel angst.


Ik kan mij dus ook voorstellen dat in de cursus die ik geef, er soms nieuwe gedachten en methodes worden gedeeld. Anders dan wat de mensen in je omgeving zeggen, anders dan wat je ouders zeggen. "Wij hebben jullie ook laten huilen en jullie zijn toch ook goed groot geworden!"


Maar soms zijn nieuwe dingen niet zo eng als ze lijken en moet je iets nieuws aangaan om vooruit te gaan. Laatst hoorde ik iemand zelfs zeggen: "Als iets spannend is, dan moet je het aangaan! Dan ligt daar je uitdaging." Een mooi inzicht! Want het kan je veel brengen als je spannende dingen aangaat.


Het is zelfs zo dat we veerkrachtiger worden door spannende dingen aan te gaan (als het niet te spannend is tenminste). We krijgen hierdoor een beheersbare stress en leren hierdoor stress beter te reguleren.


Wat vind jij spannend? Waar ligt bij jou de uitdaging? Ik wil je uitdagen dit aan te gaan!


Hoe is het bij het consultatiebureau afgelopen? Het wegen, etc. ging super goed. Bij het prikje keek hij wat angstig, daarna een paar kleine traantjes. Maar 10 minuten na het prikje liepen we vrolijk naar buiten. Het leek voor Mats veel enger dan dat het eigenlijk was.


Wil jij ook iets nieuws proberen? Bekijk dan de cursussen bij Alles voor Ouders.

https://deslaappedagoog.nl/online-cursussen

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Liefs Roos

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Roos?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.