Snap
  • rubriek
  • papa versus mama
  • opvoeding

Papa versus Mama: "Mijn aanpak bespaart veel tijd"

Wat deze vader écht beter doet in het opvoeden

Toegegeven, als moeder vinden we vaak dat wij vrouwen betere opvoeders zijn dan mannen. Tijd om de papa's de credits te geven die ze verdienen en hun geheime wapens in het opvoedingsproces te vieren. Zoals dat ene trucje waarmee hij juist wél de huilende baby weet te kalmeren of een einde maakt aan de eindeloze bedtijd struggles met peuter-lief. In deze nieuwe rubriek 'Papa versus Mama' ontdekken we wat een vader qua opvoeden écht beter snapt of in uitblinkt.

Martijn (35) is vader van zoon Jay (5). Hij is al 6 jaar samen met zijn vrouw Esmee (32). Esmee heeft meestal de controle over de ochtendroutine die soms erg hectisch en chaotisch kan zijn. Als Martijn de leiding neemt, verlopen de ochtenden ineens een stuk soepeler.

Snel maar efficiënt tandenpoetsen

"Die hectische ochtendroutine waarin je probeert je kinderen klaar te maken voor school, nou, dat is bij ons dus niet heel anders. Mijn vrouw is geweldig in het benadrukken van de juiste techniek en het volledige 120 seconden te halen voor het tandenpoetsen. Maar soms hebben we gewoon een snelle, efficiënte poetsbeurt nodig om op tijd de deur uit te komen. Ik kan Jay's tanden poetsen in een flits, zodat we de dag kunnen beginnen zonder dat we te laat komen op school, haha."

'Schiet-maar-raak'-methode bij kledingkeuzes

"Dit punt gaat eigenlijk verder op de ochtenroutine, maar als het aankomt op het aankleden van onze kleine Jay, heb ik een aanpak die veel tijd bespaart. Terwijl mijn vrouw vaak bezig is met perfecte plooien en kleurencombinaties, kies ik eerder voor de 'schiet-maar-raak'-methode. Jay en ik maken er een eigen modeshow van als ik zijn kleding uitkies. Het is misschien niet altijd de meest stijlvolle keuze, maar het zorgt wel voor veel gelach en het gaat vaak een stuk sneller, haha!"

Terwijl mijn vrouw vaak bezig is met perfecte plooien en kleurencombinaties, kies ik eerder voor de 'schiet-maar-raak'-methode

Belang van zelfstandigheid

"Ik vind zelfstandigheid als onderdeel van de opvoeding erg belangrijk. Grappig genoeg merk ik dat ik daarom meer de neiging heb om Jay zelf dingen te laten ontdekken dan mijn vrouw, haha. Zij springt vaak sneller in om te helpen, terwijl ik Jay graag dat extra beetje ruimte geef om zelf oplossingen te vinden. Of het nu gaat om het leren fietsen zonder zijwieltjes of het kiezen van zijn eigen kleding, ik geloof dat het stimuleren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid goed is voor zijn ontwikkeling, tot op een bepaalde hoogte natuurlijk. Mijn aanpak geeft Jay de kans om te experimenteren, fouten te maken en te groeien, terwijl mijn vrouw soms eerder geneigd is om te helpen en te begeleiden."

Lees ook: 
Papa versus Mama: "ík doe de haren van mijn zoon"