Snap
  • veiligheid
  • spelen
  • kinderen

Veilig spelen: 7 tips voor om ongelukken in huis te voorkomen

Want een ongeluk zit in een klein hoekje

Je wil je kinderen een veilige plek bieden om op te groeien. Maar terwijl je peuter nieuwsgierig de wereld ontdekt, zijn kleine ongelukjes soms onvermijdelijk. Hoe richt je je huis zo in dat het kindvriendelijk is, zonder dat je bang hoeft te zijn voor schade of gevaarlijke situaties? Daarom delen wij samen met Alpina, 7 praktische tips voor een veilig huis.

1. Beveilig stopcontacten en snoeren

Nieuwsgierige handjes grijpen alles wat in de buurt komt. Stopcontacten en rondslingerende snoeren zijn daarbij favoriet, maar ook gevaarlijk. Beveilig daarom alle stopcontacten met afdekplaatjes en houd snoeren buiten bereik.

Gebruik bijvoorbeeld snoerclips of kabelgoten om kabels strak langs muren of meubels te geleiden. Zo voorkom je ook dat je kind per ongeluk een apparaat van een kastje of tafeltje trekt. Sluit apparaten die je niet gebruikt af van het stroomnet om risico’s te beperken. Dit voorkomt niet alleen gevaarlijke situaties voor je kindje, maar het beschermt ook je waardevolle apparaten.

Wist je dat? Als een apparaat defect raakt door een ongelukje met een kind kan je inboedelverzekering de schade vaak dekken. Bekijk je polisvoorwaarden om te zien wat wel en niet gedekt is.

2. Gebruik traphekjes en antislipmatten

Je kan niet zonder traphekjes als je een kruipende of lopende peuter in huis hebt. Ze voorkomen dat je kind zelfstandig de trap op of af gaat. Plaats traphekjes daarom zowel boven- als onderaan de trap. Zoiets simpels als een traphakje kan ernstige ongelukken voorkomen.

Antislipmatten zorgen er daarnaast voor dat kleintjes niet uitglijden op gladde vloeren, vooral in badkamers of keukens. Ook in de speelhoek kan een speelmat prettig zijn. Een bijkomend voordeel is dat je vloer goed beschermd is. Antislipmatten beschermen je vloer tegen krassen en traphekjes voorkomen dat speelgoed van de trap stuitert. Dat scheelt weer een paar deuken in de vloer.

Tip: Kies antislipmatten die wasbaar of afneembaar zijn zodat je ze makkelijk kunt schoonmaken.

3. Zet meubels stevig vast

Boekenkasten, tv’s en andere zware meubels kunnen een groot risico vormen als kinderen eraan trekken of erop klimmen. Bevestig deze meubels stevig aan de muur om ongelukken te voorkomen. Gebruik daarom wandbeugels of verankeringssets. Deze onderdelen zitten vaak bij nieuwe meubels. Anders haal je deze bij de bouwmarkt om de hoek. Het is een middagje werk om deze te plaatsen, maar dan kunnen je meubels geen kant meer op.

4. Creëer een veilige zone voor spelletjes

Een aparte speelhoek is een goede manier om je kind een plek te geven waar het vrij kan spelen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken. Gebruik zachte vloermatten, opbergboxen en meubels zonder scherpe hoeken om een veilige en gezellige ruimte te creëren. Een bijkomend voordeel is ook dat een opgeruimde speelhoek ook het risico op schade aan je interieur verlaagt.

Tips voor een veilige speelhoek:

  • Kies meubels met afgeronde hoeken.
  • Gebruik beschermhoezen om meubels en vloeren te beschermen tegen verf, lijm of andere knutselmaterialen.
  • Zorg voor voldoende opbergruimte om rondslingerend speelgoed te voorkomen.

5. Houd breekbare spullen buiten bereik

Het is misschien een open deur. Maar een ongeluk zit echt in een klein hoekje. En voorkomen is beter dan genezen. Zet decoratieve items zoals vazen, fotolijsten en andere items op een hoge plek neer of in een afgesloten kast. Kinderen zijn dol op het ontdekken van nieuwe dingen en iets omstoten is snel gebeurd.

Zeker als je items hebt met een bepaalde (emotionele) waarde is het goed dat je nadenkt over de plaats. Overweeg ook om breekbare items tijdelijk op te bergen tot je kind wat ouder is. Die dure vaas komt over een paar jaar wel weer tevoorschijn.

6. Veiligheid bij buitenspelen

Buitenspelen is erg goed voor de ontwikkeling van je kind, maar ook daar zijn voorzorgsmaatregelen nodig. Zorg dat je tuin een veilige speelomgeving is. Ruim de scherpe objecten, giftige planten of instabiele tuinmeubels in de tuin goed op. En gebruik een veilige omheining om te voorkomen dat kinderen weglopen.

Tip: Schade door een bal tegen een raam, kan je vaak onder je inboedel- of opstalverzekering claimen.

7. Knutselen zonder zorgen

Knutselprojecten zijn leuk en leerzaam, maar kunnen soms een rommeltje veroorzaken. Een vaste knutselplek helpt om de schade te beperken. Met deze maatregelen blijft je huis netjes:

  • Gebruik een tafel met afwasbaar oppervlak.
  • Leg een groot zeil of een plastic mat onder de knutselplek.
  • Zet verf en lijm buiten bereik wanneer het niet wordt gebruikt.

Wat als er toch schade is?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er altijd iets misgaan. Een veilige thuisomgeving creëren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je veel ongelukken voorkomen en je kinderen een fijne plek bieden om te spelen en te groeien. En als er toch iets gebeurt, dan heb je nog je woonverzekering.

Zorg dat je regelmatig controleert of je inboedelverzekering aansluit bij jouw gezinssituatie. Heb je bijvoorbeeld recent nieuwe spullen aangeschaft of je huis aangepast? Geef dit door aan je verzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Tip: Wil je zeker weten dat jouw verzekering past bij jouw situatie? Controleer dan je polis of vraag advies aan een expert. Zo geniet je zorgeloos van de mooie momenten met je gezin. Op alpina.nl vergelijk je verschillende woonverzekeringen met elkaar. 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.