Snap
 • kostenbaby
 • kosten
 • kosten kind
 • geldzaken
 • geld

Dit kost een baby in het eerste jaar

Wat kost een baby in het eerste jaar en hoe kun je hier op besparen?

Een baby op komst verandert een hoop in je leven en ook in je financiën. Doordat new born ouders vaak minder gaan werken, maar meer geld kwijt zijn aan kosten voor de baby, ga je er financieel vaak op achteruit. Vooral het eerste jaar met je baby kost veel geld.

In dat eerste jaar moet je veel aanschaffen voor de baby en vaak zijn dat duurdere dingen, zoals een kinderwagen en autostoeltje. We zetten voor je op een rij wat de kosten voor een baby zijn in het eerste jaar en we geven tips hoe je geld kunt besparen.

Dit zijn de kosten voor een baby

De kosten beginnen eigenlijk al als je nog zwanger bent, want dan ga je voorbereiden op de komst van je kleintje. Het Nibud zette eenmalige kosten voor een baby en de uitzet op een rij:

 • Kleding: € 178
 • Verzorging: € 213
 • Babykamer: € 443

In totaal is dat € 834, maar dan ben je er nog niet. Je krijgt te maken met extra kosten, voor items als een kinderwagen of autostoel. Ook een box met matras en bijvoorbeeld een draagzak vallen onder deze kosten voor een baby. Denk ook aan een traphekje, een luiertas en luiers, een kinderstoel, flesjes en bijvoorbeeld een babyfoon. Daarmee komt het Nibud op bijna € 1500. Plus het bovenstaande zit je al op bijna € 2500.

Hier zit nog geen kraampakket bij. Dit wordt soms verzekerd en soms niet, afhankelijk van je zorgverzekering. Vaak kost zo'n pakket rond de dertig euro. Ook zwangerschapskleding is hier niet bij gerekend, net als de kraamzorg en geboortekaartjes. Als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wil bevallen, kost dit je ook nog zo'n € 450. Dat is een totaal van om en nabij duizend euro.

Kinderopvang en kinderopvangtoeslag

Misschien wil je ook kinderopvang afnemen, dan komen die kosten hier nog bovenop. Het kinderdagverblijf kost gemiddeld tussen de vijf en tien euro per uur. Meestal betaal je voor de hele dag, van openingstijd tot sluitingstijd. De meeste ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag, dat betekent dat je een deel van de kosten vergoed krijgt door de Belastingdienst. 

Kinderbijslag voor de kosten voor een baby

Met een baby heb je ook recht op kinderbijslag. Iedereen in Nederland heeft hier automatisch recht op. Dit wordt per kwartaal gestort op je rekening, met als start 1 januari van het nieuwe jaar. Voor kinderen tot en met vijf jaar is de kinderbijslag per kwartaal op dit moment € 279,49.

De kosten voor een baby per maand

Wanneer je een kind hebt in een tweeoudergezin dan kost een baby per maand ongeveer 15 procent van het besteedbaar inkomen. Als je alleenstaand bent, dan kost een kind gemiddeld 23 procent. Onder het besteedbaar inkomen valt je salaris, de kinderbijslag, eventueel kindgebondenbudget en eventuele andere toeslagen.

Wil je besparen op de kosten voor een baby? Check deze bespaartips

De kosten voor een baby lopen het eerst jaar dus flink op. Gelukkig kun je heel goed besparen op veel spullen. Misschien heb je vrienden met oudere kinderen in de omgeving, waar je bijvoorbeeld een kinderwagen van kan lenen of overnemen voor een leuk bedrag. Hetzelfde geldt voor een box en kinderstoel of de uitzet voor de babykamer. Andere bespaartips op de kosten voor een baby zijn:

 1. Check de aanbiedingen voor luiers, daar kun je flink op besparen. Huismerkluiers zijn vaak ook goedkoper en net zo goed als luiers van bepaalde merken.
 2. Ook andere producten zijn regelmatig in de aanbieding, denk aan verzorgingsproducten zoals billendoekjes en snoetenpoetsers. Het kan veel schelen per maand om de folders even door te spitten elke week.
 3. Kleding voor je baby kun je tweedehands kopen via Marktplaats of Vinted of overnemen van vrienden. Misschien krijg je hier en daar wel iets van familie en vrienden, wanneer je aangeeft dat dat heel welkom is.
 4. Producten als een babybadje, kruiken en een voedingskussen heb je niet lang nodig en kan je van iemand lenen.
 5. Marktplaats staat ook vol leuke meubels voor de babykamer, dus ook die hoef je niet nieuw aan te schaffen.