Snap
  • Nieuws
  • zwanger
  • onderzoek
  • nieuws
  • anticonceptie

Zwangerschap voorkomen? Jonas (33) gebruikt een zaaddodende gel

Stellen uit Zweden en de Verenigde Staten doen mee aan een onderzoek.

Vrouwen hebben talloze opties om niet zwanger te raken: de pil, een spiraal, staafjes, ringen, noem het maar op. Maar, welke opties hebben mannen? Dat zijn er een stuk minder. Verder dan een condoom of sterilisatie kom je vaak niet. Tot nu. 3FM HUMAN sprak een stel uit Zweden en de Verenigde staten die meedoen aan een onderzoek.

Alcoholische hormonengel

Dagelijks een gel op je schouder smeren waardoor je tijdelijk onvruchtbaar bent, je gelooft het misschien niet, maar wereldwijd zijn er proeven met de Nestorone en Testosterone Combination Gel. Dit is een alcoholische gel die op basis van twee hormonen (nestorone en testosterone) is gemaakt. Het ene hormoon onderdrukt de aanmaak van sperma en de ander zorgt voor het op peil houden van je sekslust en energieniveau. De gel smeer je op de huid, waarna dit wordt opgenomen in je zenuwstelsel. 

Stel uit Zweden

Jonas Bane en Rebecca Redmansdotter (beide 33) uit Zweden doen mee aan dit onderzoek. Elke dag smeert Jonas met de gel zijn schouders in. Een pompje per schouder is genoeg. Het duurt het twee maanden voordat het optimaal werkt en het is alleen effectief als je het dagelijks gebruikt.

Bijwerkingen

Helaas zitten er ook aan dit middeltje bijwerkingen. Jonas is sinds hij de gel gebruikt een paar kilo aangekomen, zijn huid is slechter en hij heeft last van stemmingswisselingen. Daarnaast is het super onhandig dat de gel pas na vier uur is opgedroogd. In de tussentijd mag hij geen huid- op huidcontact hebben met iemand, bijvoorbeeld Rebecca, omdat dit problemen kan veroorzaken in haar hormoonhuishouding. 

Door de gel gaat de spermaproductie omlaag, maar dit betekent niet dat je geen orgasme meer kan krijgen. Jonas: "Alles in mijn lichaam werkt precies zoals het hiervoor deed. De gel kan mijn orgasmes absoluut niet, op wat voor manier dan ook, beïnvloeden."

Ideale uitkomst

Ondanks de bijwerkingen is het voor Jonas en Rebecca een ideale uitkomst. Rebecca: "Het is geweldig om even geen hormonen te hoeven slikken. Ik heb normaal veel last van stemmingswisselingen, nu ben ik veel stabieler." 

Het stel doet mee aan de proef omdat ze de lasten gelijk willen verdelen. Jonas heeft bij Rebecca en eerdere relaties gezien hoe slecht zij gingen op de bijwerkingen van hormonale anticonceptie. "Ik vind het echt een shame dat we in 2021 leven en dat we nog steeds geen steek verder zijn. Geen anticonceptie voor mannen, maar wel bijna kanker kunnen genezen. Alleen al uit principe doe ik mee," zegt Jonas.

Klik hier om het hele artikel te lezen, waarin ook de Amerikaanse Stephen Yu en Eilen Yu (allebei 31) vertellen over hun ervaring. 

Bron: NPO 3