Terug
Blog header image

Zwanger na een herseninfarct

Een herseninfarct voor je 23e verjaardag, 7 maanden voor je bruiloft, revalideren.. En dan klaar voor de volgende stap, een kindje, van ons!

ik eindigde mijn vorige blog met de revalidatie die klaar was na mijn herseninfarct. En nu hadden we een gesprek met de neuroloog en de gynaecoloog, wij wilden graag een kindje, maar ging dat wel en als dat ging hoe gingen we dat dan aanpakken?

Op het moment van het gesprek waren we  een ruime 1,5 jaar verder na het infarct. Gelukkig kregen we vrijwel meteen te horen dat die mogelijkheid er was. Er zaten wel een paar haken en ogen aan, om te beginnen waren de bloedverdunners die ik slikte te zwaar, ik moest dus voordat ik mijn spiraaltje liet verwijderen eerst over op een vervangende en lichtere bloedverdunners voor zo lang. De epileptica medicatie die ik slikte om het littekenweefsel rustig te houden gaven een verhoogde kans op kinderen met een aangeboren afwijking, dus die moest ik ook voor het verwijderen van de spiraal al afbouwen. En vanaf het verwijderen van de spiraal geen kalmeringstabletjes, ook niet één. Ik moest in het ziekenhuis bevallen, zodat ze mijn bloeddruk in de gaten konden houden en als de druk in mijn hoofd te groot zou worden moesten ze kunnen ingrijpen en naar de OK kunnen gaan voor een keizersnede. (Ik wilde zelf perse eerst op de natuurlijke manier proberen.) En tot slot moest ik weten dat ik wekelijks op controle moest komen voor zowel mijzelf als de baby, omdat door de hormonen van de zwangerschap het risico op een nieuw herseninfarct 6x zo groot was als wanneer ik niet zwanger zou zijn.

Van dat laatste schrokken we wel een beetje. Maar we wisten het zeker, wij gingen ervoor. Met een nieuw recept in mijn handen gingen we opweg naar de apotheek. Het was juli en in september ging mijn spiraaltje eruit. Ik had wat last van het afbouwen van de medicatie, maar het was allemaal dragelijk. En september brak eerder aan dan dat ik dacht. Mijn man en ik spraken het die dag nog een keer goed door, gaan we dit doen, zijn we er klaar voor? 

Dat waren we, we waren al zover gekomen samen, ook dit ging ons lukken! Wel besloten we ook direct dat het risico niet niks was en dat we het dus ook maar bij één zwangerschap gingen houden. Als dit zou lukken zouden we dankbaar zijn en vervolgens niet nog een keer het kat op het spek gaan binden. 

Het geluk was met ons, want op 9 december 2014, iets meer dan twee jaar na mijn infarct hield ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen! We did it!

Ik heb tot 18 weken dag en nacht gespuugd, ik heb tot 18 weken 4 blaasontstekingen gehad, met 16 weken nog een onverwachte bloeding, maar ik heb tot 32 weken niet één keer hoofdpijn gehad! Ik voelde me geweldig, ik was rond, alsof ik een skippybal had ingeslikt, maar alles zag er iedere week keurig uit! En stiekem vond ik het al lang fijn dat ik zoveel echo's kreeg en zovaak naar ons zoontje mocht kijken! Met 20 weken maakte ze voor de zekerheid een MRI-scan van mijn hoofd (Geen CT-scan dat is natuurlijk schadelijk). Alles liep op rolletjes!

Met 32 weken begon ik weer wat vaker hoofdpijn te krijgen, maar goed ik ging de zomer in en het was hartstikke warm, ik had een dikke buik, hield vocht vast, zo gek was dat niet toch? Totdat met 36 weken weken de hoofdpijn wat vaak terug keerde en ik ook wat veel uitvals verschijnselen kreeg. Ik zag slechter en mijn arm en been voelde regelmatig doof aan. Opeens bekroop me een angstig gevoel, de paniek die ik zo goed van me af had leren schudden kreeg ik niet meer weggezet. Ik belde in paniek naar de gynaecoloog, het ging hier niet alleen om mij, maar ook om onze baby! En als er iets mis was, dan moesten ze hem maar gaan halen, dat leek me sowieso beter. Ik voelde me opeens ook erg schuldig, ik had dit mannetje gewoon zo graag gewild, dat ik hem blootgesteld had aan mijn (vervangende)medicatie en mijn lijf. De gynaecoloog belde met de neuroloog en samen besloten ze me om me gerust te stellen nogmaals in de MRI-scan t doen.

Daar ging ik dan, acht maanden zwanger de scan in. Ik kwam het bedje/plank achteraf nog niet meer af met die dikke buik, de broeders moesten me omhoog takelen haha. Maar er bleek inderdaad niets aan de hand te zijn, het was mijn littekenweefsel, er was niets aan de hand en de baby bleef gewoon lekker zitten! En achteraf dacht ik ook, mijn god, wat heb ik een paniek gezaaid, maar op dat moment was ik zo bang dat er iets met ons kindje zou gebeuren. Ik hobbelde rustig verder en uiteindelijk was het zover, in augustus 2015, met 40 weken en 3 dagen, na een bevalling van 24,5 uur heb ik, met mijn stomme lijf, een prachtige en gezonde zoon op de wereld gezet! 

Ik kan nu eindigen met waar mijn eerste blog mee begon.. Dat moment vlak voor mijn infarct, toen ik me bedacht, ik heb het goed voor elkaar.. Dat denk ik nu weer.. Ik heb alles wat mijn hartje begeerd, een mooi huis, een lieve man die me echt door dik en dun gesteund heeft en als klap op de vuurpijl een wolk van een zoon! 

Hij is nu 3,5 maand, hij groeit als kool en is prachtig! Ik moet wel iedere voeding opschrijven, hoe laat heeft hij die gehad, hoeveel heeft hij gedronken, heeft hij geplast en gepoept? Ik kan dit niet onthouden, maar who cares, daar heb ik het boekje voor! Ik ben begonnen met de borst, maar gezien ik zolang als ik de borst gaf, niet terug mocht naar mijn eigen medicatie en het heel veel van mijn lijf vergde, vermoeidheid, meer aanvallen, hebben we dit na 4,5 week afgebroken. Het is voor Cas belangrijker dat hij een mama heeft die er voor hem is en die zich goed voelt. Hij heeft de belangrijkste stofjes gehad en met de fles wordt hij verder ook groot. Nu doen we het samen goed!

We did it all! 

Lindsy83
7 jaar geleden

Top dat het allemaal goed gekomen is en wat een mooie jongen! Ik houd trouwens ook nog steeds alles bij kwa voeding en ontlasting en slaap... Ons mannetje is nu 11 maanden... Maar ach ik voel me er goed bij :) Heel veel plezier met je gezin. Komt vast goed!

SharonC
7 jaar geleden

Dankjewel :) Nou kijk eens aan, ben ik niet de enige ;) Precies, zolang wij ons er goed bij voelen! Dat is het belangrijkste! Jij ook lekker genieten van je gezin! Liefs

Anoniem
7 jaar geleden

Wat een heftige verhalen, heb ne blogs achter elkaar aan gelezen. Fijn om te lezen dat je nu een wolk van een zoon hebt. Lekker van genieten. Ga je nog actie ondernemen tegen de artsen? Wat lijkt me dat verschrikkelijk om niet serieus genomen te worden, en dat in deze tijd waarin iedereen weet wat de tekeken van een beroerte zijn. Echt beel bijzonder hoe zoiets nog kan gebeuren...

iMennen
7 jaar geleden

Mooi om te lezen! En wat zijn jongetjes leuk hè ;-)

Helmpiej
6 jaar geleden

Ik heb je blogs gelezen, en ben heel benieuwd hoe het verder voor jou is een kindje te hebben? Ik ben zelf namelijk 26 en heb ook twee jaar terug hersenletsel opgelopen bij een ernstig ongeluk, ik heb nog last van 'lage belastbaarheid', dus snel vermoeid en last van prikkels, en hoop nu ook over twee maanden een kindje te hebben! en een baby brengt toch ook een hoop drukte met zich mee, ik zag in je andere blogs dat je bij je bruiloft dus wel op licht en geluid enz. lette, maar heb je daar nu nog steeds zon last van ?

SharonC
6 jaar geleden

Ja ik ben toevallig afgelopen maand hiermee begonnen! Maar kreeg al te horen dat het een hele lange reis gaat worden! Maar mocht ik daar nou wat concretere info over hebben, knal ik het gewoon in een blogje ;) :) Ja en hoe het gebeurd is, mag dokter lief mij ook wel uitleggen! Ben er in ieder geval nog niet klaar mee! X

SharonC
6 jaar geleden

Jongetjes zijn GE-WEL-DIG ;)

SharonC
6 jaar geleden

Als eerste gefeliciteerd! Wat spannend he zo'n kindje!! Ik zal deze week even kijken dat ik blogje schrijf! En als je dan nog vragen hebt, dan mag je die altijd stellen! Heftig he, zo in je hersenpannetje? Xxx

Anoniem
6 jaar geleden

Wow en dan zo'n mooi einde prachtig verhaal maar wat een respect voor jou vechtlust!

SharonC
6 jaar geleden

Haha, ja ik heb het niet alleen gedaan hoor! Ik heb heel veel steun gehad.. Ook van Nedermaas toen! En met veel mensen aan je zij, is het en stuk draaglijker! Maar denk dat je dat zelf ook wel herkent toch? Liefs x

NadaBen
4 jaar geleden

Hey Sharon, ik ben Nada (26) jaar en heb anderhalf jaar geleden een herseninfarct gehad. De grootste schrik van mijn leven en zit nog volop in de onderzoeken, afspraken etc etc. Wel heb ik een grote kinderwens met mijn grootste steunpilaar en man van mijn leven. Na op google 'zwanger na herseninfarct' te hebben geplaatst stuitte ik op jouw verhaal. Wauw! Jouw verhaal heeft mij zoveel hoop gegeven en daarvoor wil ik je bedanken, bedankt voor het delen van jouw prachtige verhaal. Zodra ik klaar ben met de onderzoeken ( ik heb heel veel last en pijn op de plek van de infarct linker kleine hersens) zijn we van plan om de traject in te gaan. Nogmaals bedankt voor het delen van jouw verhaal en ik hoop gauw mijn verhaal te kunnen delen!

SharonC
4 jaar geleden

Hee!! Wat erg voor je! Ik ben blij dat je hoop hebt gehaald uit mijn verhaal! Inmiddels is mijn zoontje al 2,5 een echte deugniet! Het gaat goed met ons! En ik hoop echt dat jou dit ook gegund is! Het is een achtbaan van dingen doen en emoties nadat je je infarct hebt gehad, ik kan me dat nog heel goed herinneren! Maar nu is alles hartstikke rustig, ik denk er soms bijna niet meer aan! Volhouden en als je vragen hebt mag je ze altijd stellen! Heel veel succes, met je herstel en dat al je dromen mogen uitkomen! Liefs

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
20 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
19 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
17 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
15 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
8 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!