Snap
  • Nieuws
  • kind
  • gezin
  • tweedegeborene
  • Tweede

Welk kind het lastigst is? Simpel: de tweede

Waarom dan?

Er is in Engeland onderzoek gedaan naar gezinsdynamiek. Hieruit blijkt dat in het concept middelstekinsyndroom of sandwichkinderen wel degelijk waarheid zit. De middelste kinderen krijgen vaak minder aandacht van ouders in vergelijking met de jongste en de oudste.

Joseph Doyle heeft ontdekt dat jongens die als tweede geboren zijn, vaak met justitie in aanraking komen. Uit onderzoek met jongens in Amerika en Denemarken, bleek zelfs dat deze tweedengeborenen tussen de 25 en 40% meer kans hadden om in aanraking te komen met de politie. 

Hoe kan dit nou?

Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn bij het middelstekindsyndroom. 

1. De eerstgeborene krijgt altijd alle aandacht van de ouders. Hij heeft ouders en het rijk een hele tijd voor zich alleen. De kinderen die daarna geboren worden, moeten de aandacht standaard en altijd delen. 

2. Veel ouders passen hun opvoeding aan als hun tweede kindje geboren is. Want ja, met een tweede kindje erbij is natuurlijk alles ook veranderd. En met meerdere gezinsleden verandert uiteraard ook de gezinsdynamiek. Kinderen moeten soms een beetje vechten voor hun plekje. 

3. Verder heeft het ook te maken met rolmodellen. Het kindje dat als eerst geboren is, heeft alleen zijn of haar ouders als rolmodel. De kinderen die daarna geboren worden hebben óók grote broer of zus als voorbeeld. 

Al deze bovenstaande zaken zorgen er in ieder geval voor dat de kinderen die als tweede geboren worden zich later anders kunnen gaan gedragen.

Bron: Harpers Bazaar