Virtual reality moet voor minder pijn gaan zorgen tijdens bevalling
Een onderzoek van het Zuyderland Medisch Centrum.
Het Zuyderland Medisch Centrum is een proef gestart waardoor bevallende vrouwen minder pijn moeten ervaren. De vrouwen krijgen tijdens de bevalling een VR-bril op, waardoor zij zich tijdens de bevalling in een andere wereld kunnen begeven met ontspannen beelden en geluiden.
Martine Wassen
Het experiment komt van gynaecoloog Martine Wassen. De eerste resultaten bij 25 bevallingen zijn bijzonder goed te noemen. Gynaecoloog Martine Wassen is, samen met arts-assistent Anne-Claire Musters, in oktober 2020 gestart met dit virtual reality onderzoek. Inmiddels hebben 25 vrouwen de VR-bril gebruikt. De meesten van hen geven aan dat ze de VR-bril bij een volgende bevalling ook weer willen gebruiken.
Pijnbestrijding brandwondencentrum
Martine Wassen kwam op het idee toen ze een artikel las over het succesvol inzetten van virtual reality voor de pijnbestrijding bij kinderen in een brandwondencentrum. Daar ervoer ruim tweederde van de kinderen minder pijn dankzij virtual reality.
Minder pijn dankzij virtual reality
De afleiding die de vrouwen door de VR-bril krijgen tijdens de bevalling, zorgt er in sommige gevallen zelfs voor dat de vrouw helemaal geen wee voelt. Ze geven ook een pijnscore aan die twee punten lager is dan gemiddeld.
In het brandwondencentrum werden de kinderen vooral afgeleid met virtuele spelletjes, maar dit vond Wassen niet geschikt voor bevallende vrouwen. "De patiënt wil niet nog iets moeten doen, maar wenst een weidse en rustgevende omgeving", aldus Musters. Voor het experiment is een beeld gekozen met strand, zeezicht en rustgevende geluiden.
Daarnaast horen vrouwen die de VR-bril opzetten een rustgevende stem om hen te helpen bij ademhaling en ontspanning. Hierbij viel het Wassen en Musters op dat vrouwen het liefst een mannelijke stem horen. "Ze willen horen dat ze goed bezig zijn en dit willen ze van een man horen. Een mannenstem vinden ze directiever", vertelt Wassen.
De VR-applicatie, OOIVR, bevat verschillende VR-ervaringen, afgestemd op de verschillende fases tijden een bevalling. Zo wordt de bevallende vrouw tijdens de bevalling ondersteund met oefeningen voor de ademhaling en om zich te kunnen ontspannen. OOIVR is nog in ontwikkeling, zo kunnen straks vrouwen die aan het bevallen zijn rondgeleid worden in de verloskamer. Daarnaast wordt de applicatie voorzien van informatie rondom de laatste fase van de zwangerschap, zoals het inleiden van de bevalling.
Alternatief voor pijnstilling
De vraag naar pijnstilling tijdens een bevalling is de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Van de vrouwen die voor het eerst bevallen wordt een derde door de eerstelijnszorg doorverwezen voor pijnstilling. Landelijk krijgt een op de vijf vrouwen een ruggenprik. Wassen en Musters willen met de VR-bril een alternatief bieden voor de pijnstilling, zoals de ruggenprik. Daarbij komt dat de virtuele pijnstilling geen bijwerkingen heeft en zo ook nul risico heeft op complicaties. Op dit moment heeft een derde van de vrouwen die pijnstilling krijgen last van koorts.
Ontwikkeling OOIVR-app
Nadat gynaecoloog Wassen op het idee is gekomen is zij samen met arts-assistent Musters aan het onderzoek begonnen. De VR-applicatie, OOIVR, werd door SyncVR ontwikkeld. Dit bedrijf heeft veel ervaring met het toepassen van virtual reality in de zorg, zoals vorig jaar ontwikkelde het bedrijf COVID Virtual Revalidation voor Covid-19 IC patiënten die aan het revalideren zijn. De komende periode word OOIVR doorontwikkeld. Binnenkort start daarvoor een onderzoek waaraan meer vrouwen zullen deelnemen. De initiatiefnemers streven ernaar om de VR-bril met de OOIVR-app over een tot twee jaar bij veel vrouwen, ook zij die thuis bevallen, te kunnen aanbieden als alternatief voor medicamenteuze pijnstilling.
Bron: ICT Health