Snap
  • Nieuws
  • ouders
  • achtergelaten
  • inwendigonderzoek
  • Qatar
  • pasgeborenbaby

UPDATE | Luchthaven Qatar identificeert ouders achtergelaten baby

Na ophef over baarmoederonderzoek op de luchthaven zijn de ouders van de achtergelaten baby geïdentificeerd.

In Qatar hebben deskundigen de ouders kunnen identificeren van de achtergelaten pasgeboren baby, die begin oktober werd gevonden in een van de toiletruimtes op de luchthaven van Doha. 

Ouders gevonden na gynaecologisch onderzoek

Begin oktober werden gynaecologische onderzoeken uitgevoerd die vrouwen gedwongen moesten ondergaan, op de luchthaven van Doha, Qatar. Uit dit onderzoek moest blijken of de vrouwen recent waren bevallen. De ouders zijn gastarbeiders uit Zuid-Azië. De geïdentificeerde moeder riskeert vijftien jaar cel. 

Ophef

Er ontstond veel ophef rond de baarmoederonderzoeken op de internationale luchthaven van Doha. Vrouwen van maar liefst tien vluchten moesten een gedwongen gynaecologisch onderzoek in een ambulance ondergaan om na te gaan of iemand recentelijk was bevallen. De aanleiding voor dit onderzoek was de vondst van een pasgeboren baby in een van de toiletruimtes op de luchthaven. De vrouwen werden niet op de hoogte gesteld van de gevonden pasgeboren baby. Ze werden zonder uitleg gedwongen mee te doen aan de baarmoederonderzoeken. 

Gastarbeiders uit Zuid-Azië

De ouders van de baby zijn inmiddels geïdentificeerd. Ze zouden afkomstig zijn uit Zuid-Azië, waar veel gastarbeiders vandaan komen. Qatar heeft de ouders van de baby op kunnen sporen door middel van een DNA-onderzoek. Gastarbeiders die voor een langere tijd in Qatar blijven, zijn namelijk verplicht om tijdens het administratieve proces bloed te laten afnemen. 

In een vuilnisbak op de toiletruimte

De advocaat van Doha zei dat "onderzoek uitwees dat de moeder haar pasgeboren baby in een vuilnisbak in de toiletruimte, in de vertrekhal van de luchthaven gooide en vervolgens aan boord stapte van het vliegtuig naar haar bestemming." Er zijn stappen gezet om de vrouw, die nu nog in het buitenland zit, te arresteren. Ze riskeert vijftien jaar cel.

Geboorte buiten het huwelijk

De geboorte van een kind buiten het huwelijk is strafbaar in Qatar. Het gebeurt vaker dat gastarbeiders hun zwangerschap verborgen houden. Ze proberen vaak naar het buitenland te reizen om daar te bevallen. 

Gerechtelijk onderzoek 

De regering van Qatar verontschuldigde zich eind oktober voor de gedwongen gynaecologische onderzoeken die hadden plaatsgevonden op de internationale luchthaven van Doha. Er volgde ook een gerechtelijk onderzoek tegen de verschillende verantwoordelijken die de vrouwen gedwongen hadden tot de onderzoeken. De aanklagers in Qatar lieten gisteren weten dat de agenten van de luchthavenpolitie die verantwoordelijk waren voor de onderzoeken een celstraf van drie jaar kunnen krijgen. Om hoeveel politieagenten het gaat is niet duidelijk. 

Bron: VRT News