Trauma artsen waarschuwen voor letsel fatbikes
Fatbikes nu ook door traumachirurgen onder vuur
Fatbikes: onder tieners super hip en een 'echte must-have'. Maar, wat begon als een hippe trend, is uitgegroeid tot een serieus gevaar in het verkeer. Deze oversized fietsen zijn namelijk schrikbarend vaak bij ongelukken betrokken. Traumachirurgen luidden nu de noodklok en waarschuwen voor het bijkomende letsel, vaak zó ernstig dat het blijvende gevolgen heeft.
Fatbikes zijn vaak opgevoerd en scheuren met zulke hoge snelheden voorbij dat ze eigenlijk niet thuishoren op de openbare weg. En dat blijft niet zonder gevolgen. Traumachirurgen zien een verontrustende toename van zware verwondingen. Denk aan complexe botbreuken en ernstig hersenletsel. “We zien letsel dat levensbepalend kan zijn,” waarschuwt traumachirurg Stijn Nelen aan het RTL Nieuws. “Dit zijn geen kleine ongelukjes. Het gaat vaak om jonge mensen die hun hele leven met de gevolgen blijven zitten.”
Kinderen blijken extra kwetsbaar: hun grote hoofd ten opzichte van hun lichaam maakt dat ze vaker en harder op hun hoofd vallen, met ernstige hersenschade tot gevolg. Nelen: ”We zien kinderen die door hersenletsel blijvende concentratiestoornissen hebben, gevoelig zijn voor licht en geluid, of zelfs nauwelijks nog normaal kunnen functioneren.”
Tijd voor actie
Om hoeveel ongelukken het per jaar precies gaat, is nog onduidelijk. Dit omdat niet alle Spoedeisende Hulpen (SEH’s) bijhouden hoeveel slachtoffers er binnenkomen met letsel door dit soort fietsen. Daar gaat nu verandering in komen. De Vereniging voor Traumachirurgen hebben nu afgesproken om samen met de Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen en VeiligheidNL zelf gegevens te verzamelen.
De boodschap van de artsen is duidelijk: er moet iets gebeuren: de risico’s zijn te groot om te negeren. Ouders en beleidsmakers moeten zich bewust worden van de gevaren en maatregelen nemen om verdere slachtoffers te voorkomen.