Snap
  • schermgebruik
  • Kind
  • ouders
  • onderzoek

Veel op telefoon heeft negatief effect op je kind

Jonge kinderen hebben constant aandacht nodig, zeggen experts.

Zit jij vaak op je telefoon als je kind in de buurt is? Misschien kun je overwegen om dat minder vaak te doen. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat het gebruik van smartphones in de buurt van jonge baby's en kinderen een flinke impact kan hebben op het emotionele welzijn en de ontwikkeling van je kindje. Lees snel verder!

Marion van den Heuvel, een van de onderzoekers, vertelt aan de Universiteit van Nederland: "Na al het onderzoek en alles wat ik heb gezien, durf ik te zeggen dat die telefoon gewoon geen plek heeft in een gezin. Vooral niet in het eerste jaar van je kleintje." De onderzoekers benadrukken dat de eerste paar jaar van het leven van je kind cruciaal zijn. Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media legt uit aan NU.nl: "Dat is een periode van waanzinnige groei voor de hersenen van je kind. Wat je in die tijd mist, kun je later niet zo makkelijk meer inhalen." Dus leg je schermpje wat vaker weg en geniet van de tijd samen met je kindje. 

Problemen hechting tussen ouder en kind

Als je veel tijd op je schermpje doorbrengt, heeft dat dus een negatief effect op de hersenen van je kindje, maar daar blijft het helaas niet bij. Veel tijd op je telefoon doorbrengen en niet beschikbaar zijn voor contact met je kind, kan een negatieve invloed hebben op de hechting tussen jou en je kind. Volgens Pardoen zijn er steeds meer kinderen die zeggen dat ze niet goed in hun vel zitten. Hechtingsproblematiek in de kindertijd is een van de belangrijkste risicofactoren voor depressie en angststoornissen op latere leeftijd, legt ze uit. 

Pardoen ziet dat jonge ouders van tegenwoordig drukke levens hebben. "Ze werken hard, hebben allebei banen en hebben nooit een handleiding gekregen voor de plaats van schermpjes in de opvoeding. Ook bij het consultatiebureau wordt er geen aandacht aan besteed. Ouders moeten zichzelf vragen stellen: hoe wil ik met een telefoon omgaan en wat gaat dat schermpje in het leven van mijn kind betekenen?"

Gedrag spiegelen

Tony van Rooij, onderzoeker op het gebied van gamen, gokken en digitale balans aan het Trimbos-instituut, vertelt aan NU.nl dat kinderen het gedrag van hun ouders spiegelen. En dit geldt dus ook voor telefoongebruik. "Die telefoon is gewoon altijd binnen handbereik en het is zo verleidelijk om er steeds naar te grijpen." Als je te vaak naar dat schermpje staart, vind je kleintje dat al snel normaal gedrag. En dat kan de band tussen jullie negatief beïnvloeden. "Het is bekend dat kinderen soms opstandiger en driftiger worden om aandacht te zoeken."

Telefoon is geen kinderoppas

Mag je kind dan helemaal niet meer achter een schermpje staren? Jawel, maar je moet het niet overdrijven stellen de experts. "Als je een telefoon pakt, gebruik hem dan functioneel. Gebruik het scherm om samen naar yogafilmpjes te kijken en mee te doen, maar gebruik het niet als kinderoppas," aldus Van Rooij. Het advies van Trimbos is ook om als ouder goed te kijken wat een kind nodig heeft om gezond te leven. Als een (wat ouder) kind genoeg slaapt, beweegt en sociale activiteiten doet, blijft er daarna misschien tijd over voor een videospelletje. "Als het elkaar maar niet in de weg gaat zitten", benadrukt Van Rooij.

Lees ook: 
Oorzaak van het overlijden van Jaime

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.