Snap
  • socialmedia
  • overlijden
  • digitaal
  • digitale gedenkplaatsen

Alles over de opmars van digitale gedenkplaatsen

Straks meer social media-accounts van overledenen dan levenden?

Social media: wie maakt er geen gebruik van? Wat ooit begon met Instagram en Facebook is tegenwoordig uitgegroeid tot een netwerk van tientallen social media kanalen. Het is niet bij te benen. Velen van ons spenderen elke dag wel een paar uurtjes op deze entertainende platformen. Filmpjes kijken, nieuws volgen, onze eigen plaatjes delen: het kan allemaal. Sommige mensen hebben er letterlijk een fulltime baan aan. Maar heb je weleens nagedacht over wat er gebeurt met je account als je er niet meer bent. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat er binnenkort meer accounts zullen zijn van mensen die overleden zijn, dan van mensen die nog leven. Hoe gek is dat? Wij delen samen met ExpressVPN de resultaten uit het onderzoek.

Een digitale gedenkplaats voor de overledenen

Social media is nu een manier om in contact te blijven, plaatjes te delen, trends te volgen en nog heel veel meer. In de toekomst verandert social media misschien wel in een soort digitale gedenkplaats. ExpressVPN geeft aan dat er in de VS in 2050 maar liefst 128 miljoen accounts bestaan van overledenen, dat is een flink aantal! In Europa zal het aantal iets lager liggen, maar naar verhouding zullen we ook hier meer accounts zien van overledenen, dan van levenden. En dit vooruitzicht ligt niet eens heel ver weg. De grote social media kanalen zoals Facebook en Instagram bereiden zich hier alvast op voor met speciale gedenkaccounts. Deze accounts zijn speciaal voor mensen die overleden zijn en wel nog hun account willen behouden. 

Wat wil jij met je social media accounts doen?

Nadenken over je eigen overlijden is nou niet per se de leukste gedachte, maar het is wel heel belangrijk dat je goede afspraken maakt met je familieleden over wat je wilt dat er gebeurt nadat je komt te overlijden. Net zoals je een testament hebt gemaakt, moet je eigenlijk ook een digitaal testament maken. Hierin kun je vastleggen welke social media kanalen je hebt, wat je gegevens zijn en wat je wilt dat er mee gedaan wordt. Dit is inderdaad niet de leukste activiteit, maar het kan wel heel fijn zijn voor je nabestaanden als ze daar niet over na hoeven te denken. Tijdens zulke moeilijke periodes helpen alle kleine beetjes. 

Wat gebeurt er met je gegevens als je overlijdt?

Eigenlijk gebeurt er heel weinig tenzij jouw nabestaanden iets doen. De accounts blijven hoogstwaarschijnlijk nog jarenlang bestaan totdat ze een seintje krijgen dat ze verwijderd moeten worden. Sommige social media platforms werken wel met een systeem dat een account wordt verwijderd als je lang niet actief bent. Andere gegevens worden volgens alles permanent verwijderd wanneer een account wordt gesloten, buiten een aantal anonieme bestanden. Over het algemeen kun je er wel vanuit gaan dat websites niemand toegang zullen geven tot je privégegevens, maar je moet er wel rekening mee houden dat er ook heel wat fraudeurs te vinden zijn op het web en dat een datalek ook helaas nog regelmatig voorkomt. Daarom is het belangrijk om je account altijd goed te beschermen. 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.