Snap
  • Nieuws
  • #breaking

Stel in Groot-Brittannië dient klacht in tegen ambtenaar die babynaam Lucifer weigert

Het bestuur van de Britse plaats Chesterfield heeft excuses aangeboden aan een stel kersverse ouders. Het stel kreeg problemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand, die weigerde de naam voor hun baby te registreren. Het stel wilde hun pasgeboren baby de naam Lucifer geven.

Lucifer betekent 'lichtbrenger', maar wordt in het christelijk geloof ook geassocieerd met de duivel. Daardoor is de naam omstreden en in veel landen verboden.

Ze zei tegen ons dat hij met zo’n naam nooit zou slagen in het leven en dat leraren hem later geen les zouden willen geven.

In Groot-Brittannië is de naam ongebruikelijk maar niet verboden. Om deze reden keken de ouders raar op toen de gemeenteambtenaar de naam niet wilde vastleggen.

Wijze les

"Ze zei tegen ons dat hij met zo’n naam nooit zou slagen in het leven en dat leraren hem later geen les zouden willen geven", vertelt vader Dan Sheldon tegen het dagblad Daily Mail. "Ik heb haar geprobeerd uit te leggen dat we niet religieus zijn en het oprecht een mooie naam vinden, maar ze wilde niet luisteren." Uiteindelijk zou de gemeenteambtenaar de naam 'tandenknarsend' hebben geaccepteerd.

Excuses

Vanwege de gang van zaken dienden de ouders een klacht in. Ze kregen excuses, maar de gemeente wees er ook op dat het de taak is van de ambtenaar ouders te wijzen op de mogelijke gevolgen. "Soms zijn mensen zich niet bewust van een bepaalde betekenis of van de associaties die rondom sommige namen worden gemaakt", zegt een woordvoerder.

Nederland

Ook in Nederland is de naam Lucifer niet verboden. Maar hij is ook niet super populair: volgens de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut is de naam Lucifer ‘minder dan vijf keer’ aan een Nederlands kind gegeven. Het gaat daarbij ook nog eens om een zogeheten volgnaam, niet om de eerste naam van een kind.

Bron: RTL nieuws