Snap
  • Nieuws
  • stoornis
  • angst
  • taboe
  • instagram
  • Angstig

Rust, reinheid en regelmaat, maar dan voor mama!

1.1 miljoen Nederlanders hebben het. En heel eerlijk denk ik zelfs wel meer, omdat er weinig over gesproken word en mensen er niet altijd hulp voor vragen, want fysieke pijn wordt toch vaker serieus genomen dan mentale onrust. Ik was vroeger zelf altijd wel een gevoelig kind. Had ik ruzie met een vriendinnetje dan had ik dagen buikpijn. Zo'n samentrekkend gevoel van onheil. -God, ik dacht dat echt dat als ze een tijdje niet met me speelden of op een bepaalde manier naar me keek., dat mijn wereld zou vergaan. Oh de stress. Lekker dramatisch wel hè? Adele, Rene van der Gijp. Ze hebben beide een angst stoornis. Dit uit zich niet altijd alleen maar in het niet functioneren in het uitvoeren van taken in het dagelijks leven. Ook zijn er zat, die alles gewoon doen, gaan naar school, gaan winkelen, werken. Er zijn ook zat mensen bij wie het voornamelijk in hun eigen hoofd plaats vind.

Nu zijn dat allemaal kleine, relatief onbelangrijke dingen. Dat vriendinnetje? Speelde na het weekend ook gewoon weer met mij  en achteraf gezien was die buikpijn onzin en een verspilling geweest van mijn weekend. Die hierdoor toch een zwart randje had gekregen.

Ik herinner mij nog zo goed dat ik met mijn opa en oma was en dat ik aan mijn opa vroeg waarom ik me daar zo druk om maakte. Opa lachte alleen naar me en gaf me een aai over mijn bol. Een echt antwoord daarop kreeg ik niet. En nog steeds weet ik het niet.

Snap

Midden in de nacht word ik soms wakker, om me druk te maken over iets wat ik zei of dacht 4 jaar geleden. Of dat ik een rekening wel betaald heb. Dat koekje die ik stiekem uit de kast gepakt hebt, die opleiding die ik niet afgemaakt heb, iets wat een ander tegen me zij. Het kan allemaal en het maakt eigenlijk ook niet uit ook.

Mijn god. Ik krijg dan zo'n drukkend gevoel op mijn borst en krijg het er benauwd van. Komt er iemand ergens in een slecht humeur? Ik voel het feilloos aan en ga enorm mijn tenen lopen. Het slurpt je leeg.

Het pikt mijn slaap, iets wat ik als relatief nieuwe mama (bijna 1 jaar is mijn dochter) nodig heeft. Ik ben al zo moe!

Doe ik het huishouden en zorg ik voor mijn gezin? - Het voelt alsof ik moedertje speel in de poppenhoek. En ik vraag me dan af of ik wel goed voor Marley zorg. 

Angst. Is het goede woord. En angst doet rare dingen met je. Ik maak me zelf soms gewoon ziek met de onrust die ik voel in mijn lijf. 

Het heeft gezorgd dat ik altijd heel voorzichtig ben en perfectionistisch. Als dingen uit de hand dreigen te lopen dan wil ik ze krampachtig vastpakken en alles op een vast volgorde oplossen. Tot irritatie van anderen.

Én die irritatie of een ruzie maakt weer dat mijn lijf zegt, zie je nou wel. Jij bent drama, iedereen vind je vervelend en oh ja, je bent niet goed genoeg!

Onzin natuurlijk, want zelfs mijn gezonde verstand zegt mij dat niemand perfect is en dat ik mijn best doe. En echt niet zo verschrikkelijk ben, maar maakt dat mijn hart en die steen in mijn buik maar wijs. Ik probeer zelf altijd zo realistisch mogelijk te zijn over anderen. Iedereen heeft zijn goede kanten en kanten die één niet waardeert, maar een ander wel.

Het voelt alsof ik moedertje speel in de poppenhoek.

Hetzelfde geldt voor mijzelf. Niet iedereen zal me leuk vinden, hoe graag ik dat ook wil, maar dat werkt niet zo. Ik pleeg geen moorden, help waar ik kan, probeer mensen nooit moedwillig pijn te doen, betaal braaf mijn rekeningen en doe mijn best om een goed mens te zijn. En dit blijf ik mezelf vertellen, ik ga het steeds een beetje meer geloven.

Tegenwoordig probeer ik negatieve energie meer buiten te houden, mensen die me triggeren probeer ik minder in mijn leven te betrekken. Ook neem ik meer rust. Dit heb ik blijkbaar nodig. Rust, reinheid en regelmaat. Werkt niet alleen bij baby's! Neem dat maar van mij aan!

Mijn gezin maakt me gelukkig en er zijn fijne mensen om me heen. Nu we sinds december weer ons eigen huis hebben (vorige blogs) Gaat het ook wel wat beter met ons.

Het is iets wat bespreekbaar moet zijn, want als er 1.1 miljoen mensen in Nederland zijn. Dat zijn er toch een stuk meer mensen die er misschien niet over kunnen praten. 

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Ik zou graag meer verhalen zien!

Meer van mij zien? Ik ben actief op instagram @MarleyJandme