Snap
  • Nieuws

Nieuwe cursus: 'waterveilig' voor kinderen

Kinderen kunnen steeds minder goed zwemmen. De zwemkwaliteit van kinderen gaat de laatste jaren steeds meer achteruit. Dit is vastgesteld door de Reddingsbrigade. Dit is dan ook de reden dat ze met een cursus zijn begonnen.

In de gemeente Helden wordt er zelfs al zo'n vijftien jaar geen school zwemles meer gegeven. Nico Bots van de Heldense Reddingsbrigade zegt: "Daarom bieden wij schoolgaande kinderen een cursus aan." Nico Bots zag ook de zwemkwaliteit van de kinderen in zijn gemeente achteruit gaan.

De cursus

Aangezien kinderen steeds minder goed kunnen zwemmen weten ze niet wat ze moeten doen als ze in de problemen komen. Tijdens de cursus wordt er gekeken naar de zelfredzaamheid van de kinderen. De cursus is bedoeld om kinderen te leren wat ze wel en niet kunnen in het water. Nico Bots zegt: ""Kinderen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat ze, wanneer ze in de zee een stuk uit de kust zwemmen, ook weer terug moeten."

Schoolzwemmen

Er wordt simpelweg veel minder zwemles op school gegeven. Het is zelfs zo dat nog maar 30 procent van de gemeenten schoolzwemmen ondersteunt. Volgens het Mulier Instituut gaat dit cijfer ook alleen maar dalen. Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) zegt dat kinderen hier niet per se slechter van gaan zwemmen. Vrijwel iedereen haalt zijn A-diploma volgens Marjolein van Tiggelen van het NPZ. Het blijft een keuze van de ouders of ze het belangrijk vinden of zijn of haar kind nog andere zwemdiploma's haalt.

Zo had in 2014 95 procent van de kinderen tussen 11 en 16 jaar in ieder geval één diploma. 87 procent daarvan had diploma A en B. Hier wordt maar één op de tien A-diploma's behaald via het schoolzwemmen.

 

Krijgt jouw kind op school nog schoolzwemmen?

Bron: RTLnieuws

7 jaar geleden

Mijn oudste had met 4 jaar abc en 5 jaar zwemvaardigheid 1, 2 en 3. Dat koste echt een vermogen, maar ze vond het super! Jongste is nu 4 1/2 maar wil niks van water weten, dus wachten we even. Niks geen spoedcursus ofzo, kijk naar je kind!

7 jaar geleden

Al mijn kids zitten al op zwemles vanaf 3 jaar. Ze moeten eerst hun c hebben voor ze een andere sport mogen kiezen. Zwemmen is erg belangrijk in Nederland!

7 jaar geleden

Mijn dochter gaat sinds kort naar zwemles. 4 x id week. Ja dat is heel veel.. maar ik vind het heel belangrijk dat zij gauw haar zwemmen oppakt en kracht en conditie opbouwt. Vroeger heb ik zelf mijn c en zwemcaardigheid nog geleerd via schoolzwemmen..een feestke was het altijd.. erg jammer dat de prijzen voor zwemles abnormaal duur zijn... terwijl het miss wel een van de belangrijkere dingen is die kinderen op jonge leeftijd al zouden moeten leren. Fijn dat de zwembrigade dit weer onder de aandacht brengt...en dat het weer eens onder de loep genomen word. Hopelijk trekken gemeentes hieruit een conclusie....subsideer t schoolzwemmen weer svp!

7 jaar geleden

In groep vijf had ze een half jaar schoolzwemmen, maar toen had Dunya al haar ABC gehaald. Ze is nu bezig met zwemvaardigheid.