Mogelijk geen kraamzorg voor aanstaande moeders
Zwangere Alexandra heeft na 7 weken en 13 bureaus nog steeds geen hulp
De kraamzorg kampt al lange tijd met een personeelstekort. De tekorten beginnen zelfs zo op te lopen dat aanstaande moeders binnenkort misschien wel helemaal geen kraamzorg kunnen krijgen. Alexandra Burton* is zwanger en hard op zoek naar kraamzorg. Tot zover zonder succes: "Ik heb al 13 verschillende kraamzorgbureaus en zzp'ers benaderd, maar krijg telkens een 'nee, we zitten vol'."
Volgens de wet hebben alle ouders in Nederland recht op minimaal 24 uur kraamzorg. In de praktijk staat een kraamverzorgende meestal zo'n acht dagen lang 6 uur per dag (49 uur totaal) aan je zijde. Soms kan dit langer zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld als er complicaties optreden, de baby niet snel genoeg aankomt of als de borstvoeding niet soepel verloopt.
Tekort aan personeel
Helaas kampt de kraamzorg op dit moment met een groot personeelstekort. Daardoor krijgen kersverse ouders soms minder kraamzorg dan gebruikelijk. Ook komt het steeds vaker voor dat gezinnen binnen enkele dagen te maken hebben met verschillende kraamverzorgenden, zo blijkt uit bezoeken van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan zes grote kraamzorgbedrijven. Alexandra Burton uit Utrecht is zwanger van haar tweede kindje en op dit moment nog altijd druk met het vinden van een kraamzorgorganisatie: "Ik weet uit ervaring bij mijn eerste zwangerschap dat je je op tijd moet inschrijven. Dus begon ik vlak na de eerste echo bij 7 weken al met zoeken. Eerst benaderde ik een eental zzp'ers en kleine bureaus in mijn regio, daarna ook de grotere kraamzorgorganisaties. Ik ben inmiddels zeven weken verder en heb er al 13 benaderd. Helaas is de boodschap overal hetzelfde: nee, we zitten vol."
Oorzaken personeelstekort
Peter Boudewijn, voorzitter van de werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg, vertelt aan ons dat er een aantal factoren meespelen bij het personeelstekort in de kraamzorg:
- Pensionering van kraamverzorgenden en te weinig nieuwe instroom.
- De onvoorspelbaarheid van kraamzorg, waardoor zorg niet volledig te plannen valt en roosters niet volledig benut kunnen worden.
- Nadelig verschil in beloning tussen kraamverzorgende en andere zorgberoepen (een nieuwe CAO gaat dit verbeteren).
- Beperkte ontwikkelmogelijkheden voor kraamverzorgenden, waardoor doorgroeien moeilijk is.
Schrijf je in bij één kraamzorgorganisatie
Ook heeft Boudewijn nog een advies voor ouders die op zoek zijn naar kraamzorg. "Ik raad ouders aan om in te schrijven bij één kraamzorgorganisatie. Met de kraamzorgorganisaties en zorgverzekeraars is onderling afgesproken dat we ons maximaal inspannen om ieder kraamgezin van zorg te voorzien, in ieder geval voor de minimale zorg voor moeder en kind."
Als de kraamzorgorganisatie zelf geen capaciteit heeft, kan een collega kraamzorgorganisatie ingeschakeld worden of een ZZP-kraamverzorgende, vertelt Boudewijn. "Dubbel inschrijven is dus niet nodig en ook onwenselijk: bij een dubbele inschrijving houden meerdere kraamzorgorganisaties capaciteit gereserveerd die niet benut wordt. Het maakt de schaarste dus groter. Ook zijn er annuleringskosten verbonden aan het annuleren bij een tweede of volgende kraamzorgorganisatie."
In het geval van Alexandra lukt het dus niet eens om überhaupt een inschrijving te krijgen. Uit wanhoop belde ze met haar verloskundige. "Vreemd genoeg was mijn verloskundige niet eens verbaasd. Veel tips had ze niet, behalve verder blijven zoeken en een melding maken bij mijn zorgverzekering. Daarnaast stuurde ze me een inschrijflink voor een regionale wachtlijst. Al moest ik daar volgens haar niet te veel van verwachten. Ik vind dit echt schrijnend. Stel je voor: het is je eerste kindje, je bent alleenstaande moeder en hebt geen hulp in je omgeving. En dan nul komma nul kraamzorg. Dat moet in Nederland toch niet kunnen?!"
Alternatieven voor de reguliere kraamzorg
Heb je alle mogelijkheden geprobeerd en weet je niet meer wat je moet doen? Dan kun je ook met je huisarts of verloskundige bespreken of je in aanmerking komt voor BabythuisZorg. Bij BabythuisZorg staat gezinsondersteuning centraal gedurende het eerste levensjaar van een kindje. Soms kunnen omstandigheden in een gezin ervoor zorgen dat het even niet vanzelfsprekend is dat een baby zich veilig en geborgen voelt. BabythuisZorg is er voor elk gezin met een baby tot één jaar oud dat tijdelijk wat extra ondersteuning nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld als verlenging van de kraamperiode dienen, totdat het gezin weer op eigen benen kan staan. Ook los van de kraamtijd kunnen zij ingeschakeld worden om gezinnen te ondersteunen.
Daarnaast kun je bevallen in een kraamhotel. Dé plek waar je alle zorg en comfort krijgt die je nodig hebt tijdens je kraamtijd. Hier draait alles om jouw herstel en het opbouwen van een sterke band met je baby. Gedurende maximaal acht dagen staat er een toegewijd team van verzorgers voor je klaar, dag en nacht! Je hoeft je nergens zorgen over te maken, want zij zijn er voor al jouw behoeften, zelfs 's nachts. En alsof dat nog niet genoeg is, zal je verloskundige ook regelmatig langskomen om te controleren hoe het met jou en je kleintje gaat. Een kraamhotel is vaak niet duurder dan acht uur per dag kraamzorg thuis, en veel verzekeraars vergoeden een verblijf in een kraamhotel. Wil je zeker weten dat je zorgverzekeraar de bevalling en kraamtijd in een kraamhotel volledig dekt? Neem dan ruim voor het einde van het jaar je zorgverzekering onder de loep en vergelijk verschillende aanbieders. Onthoud, je kunt slechts één keer per jaar overstappen!
* De naam in deze blog is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.