Kinderopvang kost vaak meer dan maximumprijs
Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Kinderopvang blijkt vaak duurder dan de officieel vastgestelde maximumuurprijs. Volgens cijfers van het CBS, gebaseerd op gegevens van de Belastingdienst, moest driekwart van de ouders vorig jaar voor minstens één kind een hogere prijs neertellen.
Maximum uurprijs
Kinderopvangorganisaties mogen best meer vragen dan de maximum uurprijs, maar dat verschil moeten ouders dan wel zelf bijpassen. Gelukkig kunnen ouders tot aan die grens een beroep doen op kinderopvangtoeslag. Vorig jaar kregen maar liefst 700.000 ouders, van meer dan een miljoen kinderen, deze toeslag. Gemiddeld kostte de opvang zo’n 9.000 euro per jaar, waarvan ouders zelf ongeveer 3.200 euro ophoestten. Dit bedrag bestaat uit een eigen bijdrage tot de maximum uurprijs (bijna 2.700 euro) en een stukje extra kosten bovenop de maximumprijs (ongeveer 520 euro). Dat tikt lekker aan, hè?
Hoogte van kinderopvangtoeslag
De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van het inkomen van de ouders, het soort opvang en het aantal kinderen dat je naar de opvang stuurt. Hoe meer koters, hoe hoger de toeslag. Het CBS zag bijvoorbeeld dat ouders met één kind in de opvang ongeveer 62 procent van de kosten vergoed krijgen, terwijl ouders met drie kinderen maar liefst 68 procent terugzien op hun bankrekening.
Meer kinderen
Er waren vorig jaar 19.000 meer kinderen op de opvang dan het jaar ervoor. Het aantal kinderen dat bij geregistreerde gastouders terechtkwam, nam echter af. In de buitenschoolse opvang vonden ruim 39.000 kinderen een plekje bij een gastouder, 6.000 minder dan in 2022. In de dagopvang zaten er bijna 77.000 (-5.000). Bij kindercentra werden bijna 515.000 baby’s en peuters opgevangen en 536.000 kinderen in de buitenschoolse opvang. Dat zijn flink wat volle speelhoekjes!
Lees ook:
Telefonische vakantieservice helpt ouders met kids