Snap
  • slapen
  • te vroeg naar bed
  • slaapproblemen
  • Kind

Kinderen gaan te vroeg naar bed volgens expert

Nederlandse kinderen gaan vroeger bed dan andere kinderen uit Europa.

Gaat je kind al rond 19:00 naar bed? Dan ben je niet de enige! Nederlandse kinderen gaan namelijk relatief vroeg naar bed in vergelijking met kinderen in de rest van Europa. Waar de meeste kinderen hier rond 19:00 uur al lekker liggen te slapen, kruipen kinderen in Zuid-Europa pas uren later onder de wol. Toch is dit volgens een expert niet voor elk kind de beste oplossing. Lees snel verder!

Kinderarts en slaapdeskundige Dominique Stumpel, die werkt bij het SEIN expertisecentrum voor slaapgeneeskunde, vertelt aan RTL Nieuws: "We weten inmiddels dat er een enorme spreiding is in de hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft", zegt Stumpel. Zo hebben kinderen tussen de 6 en 13 jaar gemiddeld tussen de negen en elf uur slaap nodig. "Er zijn kinderen die aan die ondergrens zitten, en misschien zelfs maar acht uur nodig hebben, terwijl andere kinderen juist tussen de elf en twaalf uur nodig hebben."

Slaapproblemen bij je kind

Als je je kind om 19.00 uur naar bed brengt, maar het heeft misschien maar negen uur slaap nodig, kan het slaapproblemen ontwikkelen omdat het nog niet moe is en dus niet in slaap kan vallen. "Je kind doet dan enorm z'n best om te slapen, maar dat lukt niet. Dit kan stress veroorzaken omdat het niet kan slapen, en dat kan bij sommige kinderen juist tot slaapproblemen leiden."

Volgens de slaapdeskundige is het helemaal niet erg als je kind in de vakantietijd wat later naar bed gaat dan normaal tijdens schooldagen. "Gaat je kind in de vakantie iets later naar bed, dan is dat geen probleem. Laat ze dan ook wat langer uitslapen als dat nodig is. Zorg er wel voor dat je een paar dagen voordat school weer begint het bedtijdritme weer aanpast naar het schoolritme."

Kinderarts en somnoloog bij kinderslaapcentrum ZGT, Nicole Wolters, is het hier helemaal mee eens. "Bij kinderen is er veel variatie in de hoeveelheid slaap die nodig is voor een goede nachtrust. Bovendien heeft niet iedereen hetzelfde ritme: de een heeft meer behoefte aan vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan, terwijl de ander juist later opstaat."

Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Hoe weet je hoeveel slaap je kind precies nodig heeft? Volgens slaapdeskundige Stumpel heeft ieder kind een eigen slaapbehoefte. Dus als je kind als peuter al snel minder slaap nodig had, kun je er rekening mee houden dat dit later ook zo zal zijn. Bovendien is de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, deels genetisch bepaald. Als een van de ouders veel of juist weinig slaapt, is de kans groter dat je kind dat ook doet.

Het is ook een goed idee om je kind goed in de gaten te houden. "Ligt je kind 's avonds vaak langer wakker? Kijk dan eerst hoe het overdag gaat. Is je kind moe, valt het overdag in slaap? Zijn er tekenen van slaaptekort? Als die er niet zijn, dan mag je kind best wat later naar bed. Kijk dan eens hoe dat gaat." Valt je kind overdag in slaap, dan is dat een duidelijk teken dat het extra slaap nodig heeft.

Lees ook: 
Polikliniek voor endometriose opent in september

's avatar
1 maand geleden

hmmmm mama & papa hebben ook haar rust

's avatar
1 maand geleden

hun 😊

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.