Snap

Ik wist niet dat ik zwanger was..

Stel je eens voor: je krijgt op een avond enorme kramp in je rug en op de wc in het ziekenhuis breng je een baby ter wereld. Het over kwam studente Kimberley. Dit was het moment dat ze er achter kwam dat ze zwanger was.

Het verhaal van Kimberley wordt gevolgd in de Amerikaanse televisie serie: I didn't know i was pregnant. De makers van dit programma hebben allerlei verhalen van vrouwen verfilmd die pas na een paar maanden, of sommige zelfs pas bij de bevalling, er achter kwamen dat ze zwanger waren.

Het schijnt vaker voor te komen dat vrouwen niet weten dat ze zwanger zijn. Vaak linken ze de veranderingen in hun lichaam niet aan een zwangerschap, zitten ze in een ontkenningsfase of denken ze dat ze überhaupt niet zwanger kunnen raken. Het kan ook zo zijn dat je het niet merkt aan je lichaam.

Je hebt het niet door.. Dat je niet doorhebt dat je zwanger bent kan door een aantal factoren komen:

   • De foetus is klein, inactief en zit aan de achterkant van de baarmoeder. Je krijgt dan geen grote buik en de bewegingen van de foetus voelen dan aan als lucht in de darmen i.p.v. als schopjes.
   • Tussentijdse bloedingen. Het komt vaak voor als je aan de pil bent, dat je nog gewoon bloedt tussendoor. Dit is alleen geen ongesteldheid maar een zogenaamde 'doorbraakbloeding'.
   • Eerdere zwangerschap. Veel vrouwen denken dat ze niet zwanger kunnen raken omdat ze net bevallen zijn van een baby. Dit is echter niet waar. Er zijn zelfs vrouwen die een week na de bevalling al weer vruchtbaar zijn!
   • Geschiedenis van onregelmatige cyclus of onvruchtbaarheid. Vrouwen kunnen denken dat ze niet zwanger kunnen raken omdat ze onvruchtbaar zijn of in de overgang zijn. Toch komt het voor dat vrouwen ineens zwanger zijn terwijl dit dus eigenlijk medisch onmogelijk is. Onregelmatige cyclus kan er ook voor zorgen dat vrouwen het gewoon niet in de gaten hebben omdat ze gewend zijn een aantal maanden achter elkaar niet ongesteld te worden. Of juist heel licht ongesteld te worden.
De Amerikaanse serie wordt ook op de Nederlandse televisie uitgezonden. Elke maandag worden er 2 afleveringen uitgezonden op de vrouwenzender TLC van 22.00 tot 23.00 (ook op Animal Planet)

11 jaar geleden

ik vind het een leuk programma om te zien ook dat programma one born in every minute ofzoiets