Havermelk cappu niet zo gezond als je denkt
Het klinkt allemaal zo puur en natuurlijk, maar schijn bedriegt
Begin jij jouw dag het liefst ook met een 'gezonde' havercappu? Dan is het misschien tijd deze gewoonte te heroverwegen. Havermelk is een ware trend, met name onder health conscious, koffiedrinkende vrouwen. Maar is die plantaardige schuimlaag eigenlijk wel zo goed voor je?
Havermelk; het klinkt allemaal zo puur en natuurlijk, maar als we diëtiste Ilona Blokzijl mogen geloven, is het niet altijd zo gezond als de trend doet vermoeden. "Veel mensen zoeken naar een alternatief voor koemelk vanwege mogelijke klachten door lactose.", vertelt ze aan Metro Nieuws. "De havermelk is een goedkope makkelijke manier om lactose te vermijden. Ook speelt social media een rol: het barst van de perfect-gezette haver-cappu’s. Veel hipper dan koemelk."
Dit doet havermelk met je lichaam
De meeste havermelk is volgepropt met conserveringsmiddelen, suikers, oliën en verdikkingsmiddelen. Havermelk heeft een hoge glycemische index (GI) door de snelle koolhydraten en het gebrek aan eiwitten, waardoor je bloedsuikerspiegel in pieken omhoog schiet. Net zoals dat gebeurd na het drinken van frisdrank. Na zo'n piek volgt altijd de bekende suikerdip.
De diëtiste adviseert liever een andere plantaardige vervanger, die in elk geval rijk is aan eiwitten, calcium en B12. Of je cappuccino met havermelk te combineren met eiwitten en vetten zoals noten, pitten en zaden. Een ander alternatief is om je havermelk zelf te maken. Het schuimt minder goed, maar zo kun je toch genieten van dit moderne goedje!