Snap
  • Nieuws

Goede communicatie belangrijk tijdens je bevalling

Goede communicatie tijdens je bevalling is erg belangrijk om een traumatische bevalling te voorkomen. Dit blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.

10 tot 20 procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch. 1 tot 3 procent van deze vrouwen krijgt zelfs een stressstoornis genaamd PTSS. De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek gaven aan dat een stressstoornis te voorkomen is.

Een vrouw die PTSS heeft, beleeft de bevalling in haar gedachte steeds weer opnieuw, heeft er nachtmerries over en durft niet meer zwanger te worden. Het is nu voor het eerst onderzocht hoe je dit kunt voorkomen.

Claire Stramrood, gynaecoloog in opleiding en gynaecoloog Martine Hollander hebben meer dan 2000 vrouwen gevraagd hoe zij zelf denken dat hun traumatische ervaring voorkomen had kunnen worden. Het resultaat: er wordt vaak gedacht dat deze traumatische ervaringen alleen veroorzaakt worden door een spoedkeizersnee, extreem veel bloedverlies tijdens de bevalling, etc. Maar het blijkt dat het meer ligt aan het gebrek aan communicatie. Het blijkt dat vrouwen de meest heftige dingen mee kunnen maken tijdens een bevalling, maar ze moeten zich veilig en gesteund voelen. 

Volgens de onderzoekers gaat het vaak mis omdat vrouwen het idee hebben dat er niet naar ze geluisterd wordt. Claire Stramrood zegt: "Goede communicatie klinkt zo makkelijk, toch geeft bijna de helft van de deelnemers van ons onderzoek aan dat ze vaak niet wisten waarom iets wel of niet werd gedaan". 

Wat verder opviel uit het onderzoek was dat veel vrouwen niet tevreden waren met de nazorg. Minder dan de helft van de vrouwen die meededen aan het onderzoek waren niet op nacontrole geweest bij iemand die aanwezig was bij de bevalling. Ook gaf 1 op de 4 vrouwen aan dat ze nooit gepraat hebben met iemand over hoe de bevalling voor hen was. Claire Stramrood vindt dit een gemiste kans. "Juist zo'n nagesprek is enorm belangrijk. De vrouw kan haar verhaal doen en vaak helpt het ook als de verloskundige of gynaecoloog nog extra uitleg geeft als er vragen zijn over het verloop van de bevalling." 

De onderzoekers hopen dat dit onderzoek de gynaecologen, verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden wakker schudt en er in de toekomst meer gedacht wordt aan de communicatie tijdens een bevalling.    Bron: vakblad Archives of Women's Mental Health

7 jaar geleden

Toen ik aan het bevallen was, hoefde ik echt niet steeds uitleg. Het enige wat ik wilde was dat mijn kind eruit kwam. Nazorg is als je thuis bent bevallen van de verloskundige. Nou die komen wel 4 x en over je bevalling praat je volgens mij met iedereen die op visite kwam. En van te voren weet je niet wat er gebeurt. Dan kun je het beste niet de grootste horrorverhalen over bevallingen horen.