Snap
  • schermgebruik
  • social media
  • Kind

Geen sociale media voor kinderen onder de 15 jaar

Dat is het advies van Franse wetenschappers

Heeft jouw kind een telefoon en maakt hij gebruik van social media? In Nederland is dat geen probleem, maar in Frankrijk denken ze daar anders over. Daar hebben Franse wetenschappers een paar stevige adviezen op tafel gelegd. Ze raden aan om kinderen tot 11 jaar geen mobiele telefoon te geven, tot 13 jaar geen smartphones met internet en tot 15 jaar geen social media. Waarom? Lees snel verder!

President Macron heeft persoonlijk om dit advies gevraagd om ouders te helpen bij het sturen van het onlinegedrag van hun kinderen, aldus de NOS. Hij maakt zich zorgen hierover. Wist je dat twee derde van alle Franse kinderen tussen 8 en 10 jaar al actief is op sociale media, zoals Tiktok en Instagram? En dat kinderen van slechts 5,5 jaar oud gemiddeld meer dan anderhalf uur per dag achter een scherm doorbrengen? 

Social media gebruik omlaag

Totdat ze 3 jaar oud zijn, raden de experts aan om kinderen nooit voor een scherm te zetten. Of het nu om een televisie, telefoon of tablet gaat. En tot ze zes zijn, is het het beste om schermgebruik tot een minimum te beperken, altijd met mama of papa erbij natuurlijk! Daarnaast is het volgens de experts een goed idee om kinderen tot 11 jaar geen eigen mobiele telefoon te geven. Tot 13 jaar zou een smartphone taboe moeten zijn. En tot 15 jaar zouden sociale media verboden moeten zijn. Niet alleen thuis, maar ook op de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf moet er volgens de wetenschappers gezorgd worden dat er zo min mogelijk schermen zijn voor de allerkleinsten. Op school is het slim om kinderen te leren over digitale diensten en de gevaren daarvan.

Aan schermen gekluisterd houden

Tot slot de grote spelers in de sociale mediawereld, zoals Instagram, Tiktok, Facebook en Snapchat. De experts zijn verbijsterd door wat ze hebben ontdekt over de trucjes die deze platforms gebruiken. Ze maken gebruik van slimme algoritmes en hebben technieken ontwikkeld om kinderen zo lang mogelijk voor hun schermpjes te houden. "Ze hebben strategieën om kinderen aan schermen gekluisterd te houden, ze onder controle te houden en ze te gebruiken'', zei Amine Benyamina, psychiater en vicevoorzitter van de commissie, in een interview. "Voor bedrijven staat de bescherming van kinderen niet voorop. Ze willen gewoon geld verdienen'', zei neurloog en commissielid Servane Mouton. Het is nog onbekend wat Macron met de aanbevelingen gaat doen.

Schermgebruik in Nederland

Volgens een onderzoek van Netwerk Mediawijsheid zet maar liefst 91 procent van de ouders met jonge kinderen hun kleintjes voor een scherm. Maar waarom? Nou, volgens veel ouders is het gewoon handig. Even een momentje voor henzelf terwijl de kinderen bezig zijn met hun virtuele avonturen.

Begrijpelijk, maar ook zorgwekkend, vindt wetenschappelijk onderzoeker dr. Anouk Tuijnman: “Hoewel de beweegredenen van ouders te begrijpen zijn, zijn zij zich mogelijk niet voldoende bewust van de behoeften van het kind en de potentiële negatieve langetermijneffecten op zijn of haar ontwikkeling, op bijvoorbeeld lichamelijk- of taalgebied.” Anouk ziet dat ouders vaak digitale media inzetten voor hun kinderen op de momenten die hen goed uitkomen, bijvoorbeeld tijdens het koken of het schoonmaken. Het gemiddelde digitaal mediagebruik bij jonge kinderen tussen de 0 en 6 jaar bedraagt 1 uur en 51 minuten per dag, waarvan 1 uur en 39 minuten voor een scherm en 12 minuten voor luisteren naar media of bellen zonder beeld. Meer hierover lezen? Klik dan op de volgende link: Onbegeleid schermgebruik bij kinderen alarmerend

Lees ook: 
94% van de kinderen van 12 jaar heeft een telefoon