
Feiten en fabels over luizen, weet jij ze allemaal?
Krijg je al jeuk bij het woord: ‘luizen’? En word je gek wanneer je denkt dat je op zo’n moment niet alleen je kindje ‘onder handen moet nemen’, maar ook het hele huis van een grote schoonmaak moet voorzien? Dan hoop je vast en zeker dat jij en je kids er niet mee te maken krijgen. Maar wat is er eigenlijk waar van al die horrorverhalen? Wij zetten 10 fabels en feitjes voor je op een rijtje, weet jij ze allemaal?
Top 10 feiten en fabels
1. Jeuk
Waarschijnlijk krijg je spontaan jeuk bij het lezen van dit artikel. Toch duurt het bij een eerste hoofdluisbesmetting vaak even voordat er jeuk optreedt. Pas na één of twee weken, wanneer het aantal hoofdluizen toeneemt, begint de jeuk. Het is dus een fabel dat je wanneer je luizen hebt, meteen last hebt van een jeukende hoofdhuid.
2. Haar-op-haar contact
Zodra een kindje last heeft van luizen, lijkt het of de rest van klas of sportclub in een mum van tijd volgt. Met het tempo dat alle luizenbesmetting zich opvolgen zou je denken dat deze kleine beestjes als een razende rondspringen van hoofd tot hoofd. Niets is minder waar. Een luis kan alleen maar lopen en een besmetting vindt alleen plaats via haar-op-haar contact.
3. Kortwieken
Overweeg jij, in de strijd tegen luizen, om het haar van je kind flink kort te knippen om zo luizen te voorkomen. Helaas, een luis overleeft op haar zo kort als 2 millimeter. Kort knippen werkt dus niet altijd.
4. Haren wassen
Een hardnekkig fabeltje over luizen is dat ze niet van schoon haar houden. Hoofdluizen maken geen enkel onderscheid tussen schoon en vies haar, een besmetting heeft dus niets te maken met persoonlijke hygiëne.
5. Alles in de vriezer
Na een besmetting met hoofdluis starten de meeste ouders een grondige schoonmaak, waarbij knuffels, meubels, beddengoed etc. direct worden gewassen, in een luchtdichte zak of in de vriezer worden gestopt. Volgens het RIVM is dit helemaal niet nodig! Zodra de luis zich niet meer op de hoofdhuid bevindt, zijn zijn overlevingskansen nihil. Joehoee, boffen wij mama’s even! ;)
6. Selfies
Het is een fabel dat luien alleen op basisscholen voorkomen. Ook op middelbare scholen zijn luizen een ware plaag. De oorzaak? Selfies. Doordat je voor een selfie dicht bij elkaar moet gaan staan en daardoor de hoofden dicht tegen elkaar aan komen, loopt de luis gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd.
7. Immuun
Heeft jouw kind nog nooit luizen gehad en ben je er inmiddels van overtuigd dat hij of zij immuun is voor luizen? Nee hoor, immuniteit voor luizen bestaat niet en een luizenbesmetting kan altijd voorkomen.
8. Leeftijd luis
Enig idee hoe lang een luis het volhoudt op het hoofd? Het zal je misschien verbazen hoe lang dat is. Een luis kan zich namelijk zo een maand lang nestelen op de hoofdhuid.
9. Neten
Weet jij hoeveel neten één luis kan leggen? In een maand tijd dat zo’n luis actief is op de hoofdluis legt hij met gemak 250 eitjes (neten).
10. Luizenspots
Een luis heeft zo zijn favoriete plekjes. Een feit is dat deze kleine rakkers een voorkeur hebben voor warme behaarde plekken. Check bij een luizencontrole dus altijd goed achter de oren, in de nek en onder een pony.
Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Prioderm, maar de inhoud ervan is van onszelf.
Anoniem
Kriebel, kriebel, kriebel!! Wel fijn om te weten :)
Anoniem
die selfies van tegenwoordig hahaha, bah. moet niet dneken aan luizenin mijn huis. maar wel goed m te weten dat ze niet overleven als ze niet in het haar zitten.
Anoniem
Aaaaaaah jeuk!! Maar wel fijn om te weten wat er wel en niet waar is!
mamaannee
OKeeeee... ik wist oprecht niet dat een luis niet overleeft wanneer deze niet op het haar zit!!!!!! Je hoeft dus gewoon niet heel je huis in de vriezer te stoppen!!!! wooooo eye-opener hahaha