Snap
 • Nieuws
 • Zwanger

En de naam is: Zosja

Voordat ik zwanger was wisten mijn man en ik al een naam voor een meisje.

Toen bleek ik bij mijn eerste zwangerschap zwanger te zijn van een jongen, oei dat was toch wat moeilijker. Uiteindelijk hebben we toch een naam kunnen bedenken die aan al onze criteria voldeed en werd het Nino.

Waar we toen opgelet hadden was:

 • Origineel maar niet te raar, dus niet een naam waar je al drie van op school hebt rondlopen maar ook geen naam waar iedereen zegt 'Hoe?'
 • Een naam waar niet te veel stomme dingen op gerijmd kunnen worden
 • De naam mag niet beginnen met een 'A' omdat mijn man zijn naam begint met een A en dit verwarrend kan zijn met de post vanwege de zelfde achternaam en omdat we geen tweede naam willen doen en mijn man ook geen tweede naam heeft
 • Het moet staan bij de achternaam Bijl
 • Het liefst niet een te lange naam (maar als het nou toevallig zo uitkomt dat wij toch een lange naam mooi vinden dan kan deze wel verwijderd worden uit het lijstje

De naam voor het eventuele meisje hielden we nog lekker voor ons voor een eventueel toekomstig kindje. Bij de tweede zwangerschap gingen we er bijna vanuit dat het weer een jongetje zou worden maar dit gevoel bleek niet te kloppen, ja hoor de tweede werd een meisje. We hadden de naam al klaar, het zou Lilith worden afgekort Lily maar  toen we hoorden dat het een meisje werd vonden we het opeens totaal niet meer kloppen. De zoektocht begon dus weer opnieuw.

Ook nu zetten we weer een criteria lijstje op en gingen we beide op zoektocht. Het lijstje komt redelijk overeen met het lijstje van Nino met een paar kleine aanpassingen.

 • Origineel maar niet te raar, dus niet een naam waar je al drie van op school hebt rondlopen maar ook geen naam waar iedereen zegt 'Hoe?' (Lily was toch niet origineel genoeg meer achteraf.)
 • Een naam waar niet te veel stomme dingen op gerijmd kunnen worden
 • De naam mag niet beginnen met een 'A' of een 'N' omdat mijn man zijn naam begint met een A en Nino begint met een N en dit verwarrend kan zijn met de post vanwege de zelfde achternaam en omdat we geen tweede naam willen doen en mijn man en Nino ook geen tweede namen hebben
 • Het moet staan bij de achternaam Bijl
 • Het moet enigszins passen bij de naam Nino, niet te matchiematchie zoals Nina of Nomi maar ook niet totaal vreemd.

We kwamen al gauw op een nieuwe naam die we beide mooi vonden. Deze bleef een tijdje hangen maar ergens in mijn tweede trimester begonnen we toch te twijfelen. De naam zag er erg mooi uit op papier maar bleef vreemd klinken als we hem hardop zeiden, dit keer was de naam Maeve. Omdat we beide bleven twijfelen besloten we alsnog de zoektocht opnieuw te openen. We plozen voor de zoveelste keer alle lijstjes door, vergeleken elkaars lijstjes en bespraken onze overeenkomsten. We gingen steeds verder van onze oorspronkelijke criteria zoeken, keken bij de hele ouderwetse klassieke langere namen zoals Elinore, bij de hele korte stoere namen zoals Jet en de dromerige elfachtige namen zoals Ilvy maar het was het allemaal net niet, bij elke naam had één van ons wel iets op of aan te merken.

Uiteindelijk haalde Akko uit de lijst van de nationale verzekeringsbank onder andere de naam Zosja. In deze lijst staan alle namen die in Nederland gegeven zijn aan kinderen. Akko opperde deze en ik schoot hem niet direct af maar was ook nog niet direct overstag. Ik moest even wennen aan de naam maar vond hem steeds leuker naar mate ik erover nadacht. Hij paste in al onze criteria en ja ik vond of beter gezegd vind hem mooi en zo besloten we uiteindelijk voor deze naam.

Toch bleef er steeds enige twijfel bestaan, wat ons onzeker maakte, dit hadden we bij Nino niet gehad. Toen we die naam hadden waren we hier duidelijk over en was het gewoon klaar, bij Zosja bleven we kijken en twijfelen. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat dit komt omdat we bij Nino bijna geen naam leuk vonden dus toen we er een hadden we geen twijfel meer hadden terwijl we bij Zosja juist een veelte grote keuze mogelijkheid aan leuke namen hadden waardoor je steeds blijft twijfelen of we nu wel de leukste gekozen hebben. Ik heb dan ook in maand 8 besloten dat de twijfelen maar eens over moest zijn en ben ik het dingen gaan opschrijven zoals de traktatie die Nino zou gaan uitdelen als ze geboren is. Op die manier werd het meer een feit en ook toen bleef de naam leuk en gaf mij dit de doorslag dat we de juiste keuze gemaakt hebben.

Nu ze geboren is zou ik al geen andere naam meer kunnen bedenken voor haar, zij is Zosja en dit past bij haar. Ik hoop dat ze later trots zal zijn op haar naam,

Nu in de kraamtijd wordt ons vaak gevraagd waar we de naam vandaan hebben en of het uit een specifiek land komt. Helaas zit hier niet een mooi verhaal achter. Het is volgens internet een nieuwe naam die geen mooie oorsprong of betekenis heeft. Misschien moeten wij die dan maar zelf bedenken voor haar.

7 jaar geleden

Zosia ( uitgesproken als Zosja) is een poolse variant op Sofie, met als betekenis wijsheid

7 jaar geleden

Uusi blogi näyttää kivalta, mutta en löytänyt siitä rss-syötettä. Voi toki olla, etten osannut etsiä oikeasta kohdasta. Seuraan blogeja pääosin syitntee¶lukÃjan avulla joten tuon syötteen puuttuminen on harmittava juttu.

7 jaar geleden

Dank je wel. Alles is gelukkig goed gegaan, een beetje te snel naar mijn mening maar ik moet verder niet klagen. :)

7 jaar geleden

Haha, fijn dat jullie nog steeds tevreden zijn, zou anders wel mooi klote zijn ;) hihi