Een eigen basisschool beginnen in huis: kan dat?
Marlies Naus nam de gok en begint met het lesgeven van drie leerlingen
Marlies Naus is in haar woning in Brakkenstein (Nijmegen) een eigen basisschool begonnen voor - nu nog - drie leerlingen, genaamd Mango. Naus was twintig jaar lerares op een reguliere basisschool, maar voelde in haar hart dat het anders kon. Geen reken- en taalles, toetsen of strikte lesuren, maar kinderen die zelf bepalen wat ze leren en dat op hun eigen tempo doen. Kan dit allemaal zomaar? Lees snel verder om erachter te komen hoe dit zit!
Stel je voor, jouw kleintje stapt niet in het traditionele ritme van de basisschool met vaste lesuren en standaardvakken. Wat als er een school is die alles anders benadert? Een plek waar het lespakket niet alleen draait om rekenen en taal, maar ook om spel, theater, kunst en natuur. En wat dacht je van een schoolweek van drie of vier dagen in plaats van vijf? Maak kennis met Mango, de basisschool van oprichter Marlies Naus en haar team. Deze maand is ze gestart met haar lessen voor drie leerlingen, nog steeds in haar eigen huis, omdat ze nog geen geschikt schoolgebouw heeft gevonden.
Eigen tempo en geen rapporten
Naus, een ervaren lerares van twintig jaar op een reguliere basisschool, voelde diep van binnen dat het anders kon. "Met een meer positieve energie. Ik miste de vrijheid om te spelen en het natuurlijke leerproces van kinderen. We lijken te zijn vergeten dat niet alle dertig leerlingen in groep 3 op dezelfde manier kunnen leren lezen. Maar dat werkt gewoon niet voor iedereen," vertelt ze aan de Gelderlander. Bij deze school draait alles om 'intrinsieke motivatie' - oftewel, kinderen kiezen zelf wat ze willen leren en docenten ondersteunen hen daarbij. "Stel je voor dat een kind zegt: 'Ik wil de tafeltjes leren.' Dat kan gewoon aan tafel, maar ook op een trampoline. We passen ons aan aan wat bij het kind past."
Het is hier niet nodig om kinderen te overtuigen om taal of rekenen te leren. "Jonge kinderen hebben een open houding, ze stellen veel vragen. En waarom zou je niet willen lezen? Als je het kunt, maak je deel uit van de maatschappij." Bovendien is er elke ochtend een kringgesprek waarin dieper wordt ingegaan op verschillende onderwerpen, zoals de Romeinen. Kinderen leren over onderwerpen die ze nog niet kennen en kunnen er later meer over vragen. Rapporten zijn er eigenlijk niet. De voortgang wordt bijgehouden in een eigen ‘leerlingvolgsysteem’. Daarin kunnen de leerlingen hun eigen doelen opschrijven en vullen ze samen met hun docenten in hoever ze op een bepaald punt zijn.
Onderwijsinspectie
De vraag die nu waarschijnlijk in je opkomt: mag dit allemaal zomaar? En hoe zit het met de onderwijsinspectie? Haar school moet wél voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie. En dus zullen kinderen ook bepaalde vaardigheden móeten leren en beheersen voordat ze naar de middelbare school gaan. De onderwijsinspectie heeft haar school alleen nog niet officieel goedgekeurd. De keuring volgt pas nadat Naus echt is begonnen, vertelt een woordvoerder aan de Gelderlander. "Iedereen mag een school starten. Pas als je bezig bent, komen we kijken en krijg je een bindend advies. Of je dus mag blijven bestaan of niet. Een jaar later komen we nog een keer terug om de kwaliteit te checken."
B3-scholen
De school van Naus valt onder de groep B3-scholen, ook wel bekend als privéscholen. In heel Nederland zijn er ongeveer 140 van deze scholen (zowel in het primair als voortgezet onderwijs). Deze scholen worden niet gefinancierd door de overheid en kunnen vaak afwijken in grootte en onderwijsaanpak ten opzichte van reguliere basisscholen. Niettemin dienen ze ervoor te zorgen dat hun leerlingen aan de leerplicht voldoen. Ouders dragen zelf bij aan de kosten van het onderwijs. Deze kosten variëren sterk, waarbij sommige scholen duizenden euro's per jaar vragen, terwijl anderen tienduizenden euro's in rekening brengen.
Over de precieze tarieven van Mango's onderwijs wil Naus niet veel kwijt. Ze geeft wel aan dat ouders een vast bedrag van 50 euro per maand betalen voor het onderwijs. "Als ik een locatie heb, zet ik alle prijzen op de website”, zegt Naus. "De prijs hangt af van het aantal dagen dat kinderen komen. En dat hangt er weer vanaf of ik een locatie ga vinden. Dan zullen de kosten opnieuw bekeken worden."