• Nieuws
  • Zwanger
  • zwanger
  • onderzoek
  • Rhesus

Doorbraak onderzoek Rhesus negatief of Rhesus positi

De organisatie Sanquin is een 'bloedvoorzieningsorganisatie' en heeft onlangs een nieuwe bloedtest gelanceerd. Met deze test kan al in week 27 van de zwangerschap worden achterhaald of de foetus rhesus positief of rhesus negatief is.

Dit is prettig, want voorheen was het zo dat dit pas kon worden vastgesteld, vlak na de geboorte.

De procedure tot nu toe was, dat zwangere vrouwen met een rhesusnegatief bloed een rhesusprik kregen. Dit zijn maarliefst 27.000 vrouwen per jaar. Nu, met de nieuwe bloedtest, zullen nog maar 40% van deze vrouwen een rhesusprik nodig hebben.

Rhesus is eigenlijk het botsen van bloed van het kind met het bloed van de moeder. Wanneer dit het geval is, dan maakt het lichaam antistoffen aan tegen het bloed van de baby. Door de zogenaamde anti-D-prik in de dertigste week van de zwangerschap, werd dit tot nu toe voorkomen.

Nu is het dus mogelijk om zwangeren veel beter te screenen, waardoor de prik veel gerichter wordt gegeven.

Het betreft hier echt een doorbraak in wetenschappelijk onderzoek. Want moeders zullen nu niet meer een prik krijgen, terwijl dit helemaal niet nodig is. Niet alleen is dit voor moeders prettiger, ook zal dit veel schelen in de kosten.

12 jaar geleden

volgens mij zijn er hier 2 dingen door elkaar gehaald. je hebt namelijk rhesus C en rhesus D. Eentje is nieuw, maar is dus een hele andere test! Met deze test kunnen ze ook kijken of je antistoffen aanmaakt, maar verder kunnen ze nog niks na de geboorte. Het enige wat kan is je kindje eerder halen en je dus onder extra controle zetten. Verder hebben ze hier dus nog niks tegen in tegenstelling tot de oude rhesus test.