Snap
  • Nieuws
  • kinderarts
  • fysiotherapie
  • vroegediagnose
  • achterstand

De weg naar antwoorden

In mijn vorige blog schreef ik dat Bram doorgestuurd is voor vroege diagnostiek. Afgelopen dinsdag was het zover! Bij aankomst kwam de fysio ons al tegemoet gelopen. Ze vertelde dat ze het dossier van Bram had doorgenomen en met de arts had afgesproken de test een stukje anders dan normaal te doen. We liepen mee weer terug naar de begane grond. Onderweg vroeg ze Bram of hij een stukje kon rennen en liet ze hem in het trappenhuis de trap op en af lopen. Ze ging een stuk achter ons lopen vervolgens liep ze een stuk voor ons om goed te kunnen bekijken hoe Bram zich bewoog. Voordat we in de behandelkamer waren was de helft van de test al afgerond. We besproken de dingen die wij zelf aan Bram merkte en wat anderen opviel die veel met Bram werken. Bram kreeg verschillende spelletjes die hij moest doen, en nog een paar oefeningen. Er ontstond een behoorlijk boekwerk aan ingevulde lijstjes. Toen alles afgerond was keek ze ons aan: 'wilt u de uitslag waarop ik uitkom weten?' 'ja, graag' antwoordden wij. Bram zijn grove motoriek zit op de leeftijd van een kind van 28 maanden en zijn fijne motoriek op de leeftijd van een kind van 21 maanden. Ze vroeg wat wij hier zelf van vonden. Tja het verraste ons eerlijk gezegd niet. Het stukje snel afgeleid zijn blijkt toch iets anders in elkaar te zitten. Bram gaat iets anders doen op het moment dat hij ergens tegen aanloopt wat hij nog niet of niet goed kan. Dit lijkt voor buitenstaanders alsof hij is afgeleid maar eigenlijk is het zijn manier om niet gefrustreerd te moeten raken. We besproken dat er toch een cognitief onderzoek word afgenomen bij Bram en dat onze vertrouwde logopedist het logopedisch onderzoek zou afnemen. De uitkomst van Libra werd niet betrouwbaar geacht door de artsen.

Vervolgens werden wij doorgestuurd naar de kinderarts. Hij vroeg wat wij van de uitkomsten tot nu toe vonden. We legde uit dat het voor ons als een erkenning voelde en legde uit waarom. Bram kreeg een algehele controle en blijkt overstrek in zijn boven lichaam te hebben. Vervolgens werd de zwangerschap en bevalling besproken. De kinderarts vertelde dat het wel bekend is dat kinderen die met een vacuümpomp gehaald zijn vrijwel allemaal een kleine hersenbloeding hebben gehad, maar hier vrijwel allemaal volledig van herstellen. Maar het is wel iets wat meegenomen word in de vervolgonderzoeken. Bram word door een psycholoog beoordeeld of dat bepaalde onderzoeken niet onnodig zijn om te voorkomen dat teveel kinderen ten onrechte onderzocht worden. Verder word hij ingepland voor een hersenscan en zal er een gen onderzoek gestart worden en nog een aantal anderen onderzoeken. Gezien wat er tot nu toe al is vastgesteld en de dingen die nog spelen vind de kinderarts dit genoeg redenen. Tot nu toe is de uitkomst duidelijk. Bram loopt achter en zal zich prima ontwikkelen maar wel op zijn eigen tempo. Uiteindelijk hebben wij 2 uur en 30 min op de afdeling kindergeneeskunde doorgebracht maar gingen eindelijk met een gevoel naar huis serieus genomen te worden. Voor ons is door de onderzoeken al een stukje meer duidelijk geworden en bevestigd door artsen! We gaan niet meer pushen om Bram dingen aan geleerd te krijgen maar hem stimuleren om het uit zichzelf te gaan doen. Wij nemen een stapje terug en moeten qua motoriek en spraak kijken naar een kind van net 2 jaar inplaats van 3.

maar ik ben er stellig van overtuigd dat met de aankomende onderzoeken en de juiste ondersteuning ons mannetje heel erg ver gaat komen!

Lieve Bram, mama is mega trots op jou en houd van jou tot aan de maan en weer terug.