Snap
  • Nieuws
  • inkomen
  • moeders
  • geboorte
  • nieuws
  • CPB

CPB: Inkomen moeders bijna gehalveerd na geboorte van een kind

Moeders gaan financieel drastisch achteruit na de geboorte van een kind.

Na de geboorte van een kind gaan moeders er financieel meer op achteruit dan vaders. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het inkomen van een Nederlandse moeder daalt gemiddeld met 46 procent nadat zij een kind heeft gekregen. Dit, terwijl het inkomen van de vader gelijk blijft met hoe het voor de geboorte was.  

Onderzoek vorig jaar

Vergeleken met het onderzoek van vorig jaar, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is het verschil tussen de inkomens van vaders en moeders in de ‘child penalty’ of ‘kinderboete’, zoals het CPB de inkomensdaling noemt, nog groter geworden. De inkomensdaling komt volgens het rapport vooral doordat moeders minder uur gaan werken en vaders niet. 

Niet voor iedereen

Het verschil tussen inkomen is in sommige groepen minder groot, zoals bij hoogopgeleide moeders, moeders in de (semi-)publieke sector en vrouw-vrouw-koppels. Voor vrouwen met een migratieachtergrond is het verschil ook minder. In landen als Denemarken en Zweden daalt het inkomen van de vrouw aanzienlijk minder na het krijgen van een kind. In Duitsland en Oostenrijk juist weer meer. 

Hoe te verhelpen?

Het CPB stelde bij het onderzoek van vorig jaar dat dit grote verschil van inkomen tussen mannen en vrouwen na de geboorte van een kind moeilijk te verhelpen is. Mede door de ingrediënten die ervoor zorgen dat het verschil er is. Hiermee doelde het CPB op de hoge arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen en gesubsidieerde kinderopvang. 

Bron: Volkskrant