Snap
  • scheiding
  • impact kind
  • onderzoek
  • kinderombudsman

"Blijf ook na de scheiding ouders voor kinderen"

De kinderombudsman doet deze 'noodoproep' aan gescheiden stellen.

Kinderen van gescheiden ouders hebben vaak een minder positieve kijk op hun relatie met hun ouders dan kinderen van ouders die nog samen zijn. Een scheiding heeft ook op andere vlakken een negatieve invloed op het leven van kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Kinderombudsman, waaraan 7500 Nederlandse kinderen hebben deelgenomen over een periode van acht jaar.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer doet daarom een dringende oproep aan gescheiden stellen om ook na de scheiding "ouders te blijven voor hun kinderen". Ze benadrukt dat ieder jaar in Nederland 40.000 kinderen te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan, aldus de NOS.

Impact op kinderen is groot

Kalverboer benadrukt dat we te lang hebben gedacht dat de gevolgen van een scheiding voor kinderen wel meevallen. "Het ontbreken van een goede band met de ouders kan een blijvende impact op een kind hebben." Kinderen geven aan dat ze vooral hun ouders missen, of dat nu fysiek of mentaal is.

Onderzoek

De Kinderombudsman vraagt elke twee jaar aan een groep kinderen tussen de 8 en 18 jaar hoe het met hen gaat. Hierbij worden ook vragen gesteld over hun ouders of verzorgers. Bijvoorbeeld of de kinderen het gevoel hebben dat hun ouders of verzorgers echt geïnteresseerd in hen zijn en of ze een goed voorbeeld geven. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met gescheiden ouders (1917 kinderen) op alle onderdelen lager scoren dan kinderen met niet-gescheiden ouders (5603 kinderen). Vooral meisjes hebben meer last van een scheiding dan jongens. Kalverboer zegt hierover: "Als partners ga je uit elkaar, maar als ouders blijf je samen verantwoordelijk voor het welzijn van je kinderen."

Hulp zoeken blijft een taboe

De Kinderombudsman zegt dat gescheiden ouders er goed aan doen om "normaal met elkaar om te gaan, beschikbaar te zijn en hun kinderen de ruimte te geven om van beide ouders te blijven houden". Ook hulp zoeken bij een professional kan een oplossing bieden, zegt ze. "Dat is nog altijd een veel te groot taboe."

Lees ook: 
Minimumleeftijd social media moeilijk te handhaven

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.