Snap
  • Kind
  • ziek
  • betere regeling

Betere regelingen nodig voor ouders met ziek kind

Dat vindt onder meer de Vereniging Kinderkanker Nederland.

Een land dat het betaald geboorteverlof kan uitbreiden, kan ook wat meer doen voor ouders met ernstig zieke kinderen. Dat vindt ook de Vereniging Kinderkanker Nederland. Samen met andere organisaties gaan zij actie ondernemen voor betere regelingen voor deze moeders en vaders.

Veel ouders van ernstig zieke kinderen komen vaak klem te zitten tussen werk en zorg, zegt de vereniging. “Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van deze gezinnen financiële problemen ervaart door inkomensverlies en/of hoge, niet-vergoede zorgkosten. Tien procent van de gezinnen ervaart zelfs financiële nood.”

2 maanden per jaar bij kind

Bestaande regelingen bieden ouders in loondienst slechts de mogelijkheid om twee maanden per jaar bij hun kind te zijn voor noodzakelijke zorg, en zes weken daarvan moeten ze zelf betalen. “De huidige regelingen schieten ook voor (welwillende) werkgevers tekort. Zij worden beperkt in hun mogelijkheden om hun medewerkers in deze nare situatie te ondersteunen,” constateert de organisatie.

Onethische keuze

Ouders van ernstig zieke kinderen moeten vaak kiezen tussen hun kind en het gezinsinkomen. “Een onethische keuze die bovendien in strijd is met het familierecht en het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd,” aldus de vereniging.

De overheid kan dit oplossen door een passende betaalde zorgverlofregeling in te voeren. “In onze buurlanden en Scandinavië zijn hiervoor ook ruimhartiger verlofregelingen,” voegt de vereniging toe. De Vereniging Kinderkanker Nederland spreekt namens het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, Stichting Kind en Ziekenhuis, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Stichting Mag ik dan bij jou, Stichting Villa Joep en Stichting Stomaatje.

Lees ook: 
"Ik wil naar huis"

5 dagen geleden

Wat goed dat hier aandacht voor wordt gevraagd. Zelf ervaren hoe ingewikkeld dit is. Ontzettend belangrijk dat je je als ouders op je kind en gezin kan focussen in zo'n heftige tijd. We hebben wel gemerkt dat een kind de volledige aandacht van ouders nodig heeft om te kunnen strijden, vechten en herstellen. Vaak is het een hele lange weg!