Snap
  • schoolreisjes
  • jeugdeducatiefonds
  • duur
  • kinderen
  • basisschool

Basisscholen kunnen reisjes niet meer zelf betalen

Ze doen veel vaker beroep op steunfonds voor schoolreisjes.

Steeds meer basisscholen hebben het lastig om de kosten van schoolreisjes voor hun leerlingen te dekken. Dit schooljaar hebben bijna 1800 scholen hulp gevraagd aan het Jeugdeducatiefonds voor dit doel. Dat is bijna drie keer zoveel als twee jaar geleden. Lees snel verder!

Scholen betalen schoolreisjes meestal van de vrijwillige bijdrage van ouders. Helaas kunnen of willen steeds meer gezinnen deze bijdrage niet betalen, waardoor scholen in de problemen komen. Daarnaast zijn de kosten voor schoolreisjes gestegen. Denk aan uitgaven voor vervoer en entree. Gelukkig is er het Jeugdeducatiefonds. Dit fonds helpt kinderen die opgroeien in armoede en geeft scholen geld voor verschillende doelen, zoals gratis maaltijden voor kwetsbare kinderen en dus ook voor schoolreisjes. Zo kunnen alle kinderen meedoen!

Meer aanvragen voor schoolkampen en schoolreizen

Dit schooljaar kreeg het fonds maar liefst 1789 aanvragen van scholen die om geld vroegen voor schoolreizen, blijkt uit cijfers van het NOS Jeugdjournaal. Vorig jaar waren dat er 1320 en het jaar daarvoor nog maar 662. Ook voor schoolkampen, zoals die voor groep 8, vroegen scholen vaker om steun. Het aantal aanvragen verdubbelde in twee jaar tijd van 166 naar 358. In totaal heeft het fonds dit schooljaar ongeveer drie miljoen euro uitgekeerd voor schoolreisjes en -kampen. Het is duidelijk dat er steeds meer behoefte is aan financiële ondersteuning voor deze onvergetelijke ervaringen voor de kinderen.

Zorgelijke ontwikkeling

Directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds is blij dat het fonds zoveel scholen kan helpen, maar hij maakt zich wel zorgen. Het is zorgelijk dat ouders blijkbaar geen geld meer hebben om de schoolreisjes te betalen. "Een schoolreis of schoolkamp is niet alleen maar leuk, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen," vertelt hij tegen de NOSHet Jeugdeducatiefonds krijgt steun van private financiers, maar Spekman vindt dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Drie miljoen euro is een flink bedrag, en de vraag is of we dit op deze manier kunnen blijven doen. Uiteindelijk moet de overheid hier ook een rol in spelen," aldus Spekman.

Lees ook: 
"Ik word verdrietig van ons banksaldo"

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.