Baby op komst? Beide achternamen wordt mogelijk!
Bye keuzestress: kinderen mogen straks beide achternamen dragen
Papa's achternaam of mama's achternaam? Het is een dilemma waar veel ouders mee te maken hebben. Maar vanaf 2024 hoeven ze niet meer te kiezen, want dan mogen kinderen de achternaam van hun vader én moeder tegelijkertijd dragen!
Achtergrond
In Nederland krijgen kinderen bij de geboorte automatisch de achternaam van hun vader óf moeder. Als ouders het hier niet mee eens zijn, kunnen ze ervoor kiezen om een verzoek tot naamkeuze in te dienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Dit verzoek moet binnen drie dagen na de geboorte worden ingediend en er zijn enkele regels aan verbonden. Zo kan alleen de vader of de moeder de eigen achternaam aan het kind geven en kunnen ouders niet zomaar een willekeurige achternaam kiezen.
Tot nu toe was het in Nederland niet mogelijk om beide ouderlijke achternamen te dragen. Als de ouders bijvoorbeeld de achternamen 'De Vries' en 'Jansen' hebben, kon het kind alleen 'De Vries' of 'Jansen' als achternaam krijgen. Dit zal vanaf januari 2024 dus veranderen.
Wat houdt de wetswijziging precies in?
De wetswijziging houdt in dat kinderen vanaf 2024 de mogelijkheid krijgen om zowel de achternaam van de vader als die van de moeder te dragen. Dit betekent dat als de ouders bijvoorbeeld de achternamen 'De Vries' en 'Jansen' hebben, hun kinderen zowel 'De Vries' als 'Jansen' als achternaam kunnen krijgen. Dit geldt overigens alleen voor kinderen die na 1 januari 2024 worden geboren.
Als ouders beide achternamen willen doorgeven, dan moeten ze dit wel allebei aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als een van de ouders dit niet wil, dan krijgt het kind alleen de achternaam van de ouder die deze wel wil doorgeven.
Gevolgen
De wetswijziging kan verschillende gevolgen hebben. Eén daarvan is dat het kan leiden tot meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tot op heden was het namelijk zo dat kinderen altijd de achternaam van de vader kregen, tenzij de ouders anders besloten. Door kinderen de optie te bieden om zowel de achternaam van de vader als die van de moeder te dragen, wordt de keuze gelijkwaardiger tussen beide ouders.
Wat een feest, zou je denken. Maar laten we eerlijk zijn, het kan ook voor wat verwarring zorgen. Stel je voor dat je een brief krijgt van iemand die Jan Jansen-De Vries heet. Is dat nu de zoon van Jan Jansen en Annemarie de Vries, of andersom? Het kan voor de nodige puzzelwerk zorgen, maar gelukkig zijn er altijd manieren om erachter te komen wie wie is.
De nieuwe regeling is in ieder geval goed nieuws voor alle ouders die niet kunnen kiezen tussen de achternaam van vader en die van moeder. Want waarom zou je moeten kiezen als je ook gewoon allebei kunt kiezen?
Ga jij gebruik maken van deze nieuwe regelwetgeving?
Anoniem
Het mag ook met terugwerkende kracht voor kinderen van ná 2016. Tekst klopt dus niet helemaal dat het alleen voor kinderen van na 1-1-2024 is.
Joann123
Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken..