Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Aspirine gunstig voor de conceptie?

Enrique Schisterman heeft bij zijn onderzoek (genaamd 'EAGeR') 1228 vrouwen in vier ziekenhuizen uit de Verenigde Staten betrokken.

Meer kans op bevruchting door aspirine

De uitkomst...: Inname van aspirine verhoogt mogelijk de kans op een voldragen zwangerschap na een miskraam.

Na miskraam opnieuw zwanger worden

Maar (helaas) geldt dit niet voor alle vrouwen. De ‘meest vruchtbare situatie’ is wanneer een vrouw relatief kort geleden binnen de eerste twintig weken van de zwangerschap een miskraam gehad heeft. Dan verhoogt de inname van aspirine bij een volgende poging wellicht de kans op een goede zwangerschapsuitkomst.

De test

Alle 1228 vrouwen kregen foliumzuur en de ene helft kreeg daarnaast 80 mg aspirine gedurende 6 weken. Als de vrouw zwanger werd, werd dit verlengd tot een termijn van 36 weken. De andere helft kreeg een placebo.

 

Resultaat

In de gehele onderzoeksgroep heeft gebruik van aspirine geen significant effect op het aantal levendgeborenen: dat waren er 309 (58%) in de aspirinegroep en 286 (53%) in de placebogroep. Maar bij de vrouwen uit de oorspronkelijke onderzoeksgroep is er echter wel verschil: 62% had een goede zwangerschapsuitkomst, tegen 53% in de placebogroep. De onderzoekers opperen dat aspirine bij deze groep de kans op bevruchting van de eicel door de spermacel (conceptie) en/of implantatie verbetert.

Vruchtbare pillen dus die asperines! Wat denk jij hierover?

Bronnen:The Lancet en Telegraaf

9 jaar geleden

Paracetamol is toch niet hetzelfde als Aspirine ? Ik lees hier meerdere reacties waarin dit wordt verondersteld....lijkt me niet de bedoeling.

9 jaar geleden

Zou bijna zeggen dat klopt. Heb miskraam gehad toen wel bekken klachten gehouden. Paracetamol geslikt daarna weer zwanger. In zwangerschap ook paracetamol geslikt gelukkig merk ik niks aan kleine nu 3 maanden.

9 jaar geleden

Lijkt me toch best eng om te proberen. Hoewel ze zeggen dat paracetamol geen kwaad kan. Ik zou toch liever eerst wat meer onderzoeksresultaten willen zien.

9 jaar geleden

hmm nog nooit van gehoord, moest paracata ook al niet goed zijn om kk te voorkomen ofzo?