Alcoholgebruik vader beïnvloedt óók ongeboren kind
Blijk uit onderzoek
Dat je als vrouw geen alcohol moet drinken als je zwanger bent weet (bijna) iedereen. Jarenlang werd gedacht dat alleen alcoholconsumptie van de moeder schadelijk is voor het ongeboren kind. Uit onderzoek blijk nu dat ook vaders die drinken gezondheidsrisico's bij de baby veroorzaken. En dan gaat het vooral om wat hij drinkt vóórdat jullie die baby maken. Lees snel verder!
Een baby van een moeder die drinkt loopt het risico op Foetaal Alcoholsyndroom (FAS). Hierbij lopen de hersentjes van je kleintje in de baarmoeder al schade op. Hierdoor kan een kind meerdere problemen krijgen, zoals met groeien, bewegen en gedrag.
Maar volgens Michael Golding, een ontwikkelingsdeskundige aan de Texas A&M University, kijken we veel te vaak alleen maar naar de moeders als het om baby’s en alcohol gaat. "Al jaren horen we verhalen van vrouwen die zeggen: 'Ik dronk nooit tijdens de zwangerschap, maar nu heb ik een FAS-kind - en mijn mannelijke partner was een chronische alcoholmisbruiker'. Zulke verhalen werden vaak afgedaan als vergeetachtige moeders, of zelfs als leugens," aldus Golding onlangs tegen BBC.
Het tegendeel blijkt waar: als de vader voor de bevruchting al flink drinkt, kan dat ook gevolgen hebben voor het toekomstige kroost. Uit onderzoeken, onder andere in China en een hele recente van het Erasmus MC uit Rotterdam, blijkt dat baby’s van alcohol drinkende vaders meer gezondheidsrisico's op kunnen lopen. Denk aan gespleten gehemeltes tot hartproblemen. Een studie van 2021 laat zelfs zien dat de kans op die afwijkingen bijna drie keer zo groot is als de vader meer dan 50 ml alcohol per dag drinkt in de drie maanden voor de zwangerschap.