Snap
  • ADHD-medicatie
  • ritalin
  • Kind
  • onderzoek
  • huisarts

ADHD-medicatie vaak onder druk uitgeschreven

Dit blijkt uit een onderzoek waar 907 huisartsen aan mee werkten.

Wist je dat één op de drie huisartsen wel eens ADHD-medicatie voorschrijft aan kinderen omdat ouders erom vragen? En dat één op de vijf huisartsen dit zelfs doet op verzoek van scholen? Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare. Lees snel verder!

Als je kind ADHD heeft, heb je vast al eens gehoord van Ritalin, Concerta, Medikinet of Equasysm. Dit zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde medicijn: methylfenidaat. Dit stimulerende medicijn wordt vaak voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. ADHD is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis waarbij je kind moeite heeft met aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. Op korte termijn merk je vaak dat methylfenidaat goed werkt om de hyperactiviteit en onoplettendheid van je kind te verminderen. Maar hoe het medicijn op de lange termijn werkt, is helaas nog niet voldoende onderzocht. Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden hoe je kind erop reageert en dit te bespreken met de arts.

Diagnose te snel gesteld

Voor het onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare vulden maar liefst 907 huisartsen een enquête in, aldus een persbericht van UMC Groningen. Uit de enquête bleek dat een meerderheid van de huisartsen vindt dat de diagnose ADHD vaak te snel wordt gesteld. Volgens onderzoeker Anne-Flore Matthijssen, gepromoveerd voor dit onderzoek, worden de medische richtlijnen vaak niet goed gevolgd. Bijna nooit wordt de ernst van de stoornis goed beoordeeld, dit gebeurt slechts in 1 procent van de gevallen. Daarnaast vindt Matthijssen dat er te weinig aandacht is voor het stoppen met de medicatie.

Nadenken over een stopmoment voor Ritalin

Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen die stoppen met Ritalin daarna meer ADHD-symptomen ervaren dan kinderen die het blijven gebruiken. Toch vonden behandelaars dat het bij 60 procent van de kinderen die geen medicatie meer namen, niet slechter ging. "Het is belangrijk dat behandelaars aan het begin van de behandeling met Ritalin nadenken over een mogelijk stopmoment en dit ook bespreken met de ouders en het kind," adviseert Matthijssen. Ritalin kan het concentratievermogen van kinderen met ADHD verbeteren, maar het kan ook bijwerkingen hebben zoals een verminderde eetlust, moeite met inslapen, hoofdpijn en misselijkheid.

Lees ook: 
uitslagen en onderzoeken van ons meisje!

Life of Sanne's avatar
6 maanden geleden

Heftig om te lezen wel. Tegenwoordig al een kind maar iets druk is labelen we dat gelijk als ADHD, terwijl er vaak iets anders speelt.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.