Snap
  • Nieuws
  • duurzaam
  • milieu
  • digitaal
  • elektronica

4 Duurzame digitale tips

Ik ben voortdurend op zoek naar de balans tussen een duurzaam en comfortabel leven. Het meest duurzaam zou het natuurlijk zijn om zonder mobiel, laptop, tv etc. te leven. Dat is in deze tijd moeilijk voor te stellen. De digitale wereld heeft ook vele voordelen waar ik graag gebruik van maak. Maar ik probeer dit wel op een zo duurzaam mogelijke manier te doen. Vandaag deel ik graag een paar tips, hoe ik dit doe:

💚 Ik probeer zo min mogelijk nieuwe elektronica te kopen. Alleen wanneer ik iets echt nodig heb of iets aan vervanging toe is.

💚 Tegenwoordig is er ook steeds meer elektronica tweedehands te koop. Niet alleen via marktplaats, maar ook via (online) winkels die bijvoorbeeld gebruikte telefoons of laptops weer opkappen en deze „refurbished“ modellen weer met garantie te koop aanbieden.

💚 Wist je dat veel dataverbruik ook niet duurzaam is? Sinds ik me hier bewust van ben probeer ik hier op te letten. Zo heb ik voor Elina een paar tweedehands dvd’s gekocht (wordt de dvd-speler ook weer eens gebruikt). Ook luister ik meestal offline naar muziek. Dit is een stuk beter dan elke keer YouTube aanzetten. Je telefoon of laptop wat vaker uitzetten (of op vliegtuigstand) is ook een goede optie. Al is dit voor mij niet altijd even makkelijk. Bellen zonder beeld is wel makkelijk om te zetten.

💚 Ik kan me een leven zonder zoekmachine niet voorstellen. Een tijdje geleden las ik bij @duurzamekeuzes dat er een duurzame zoekmachine is: namelijk de zoekmachine Ecosia. Dit wilde ik uitproberen. Dus ik heb mijn standaardbrowser naar Ecosia gewijzigd en het een aantal maanden uitgeprobeerd. Ik ben heel tevreden met het resultaat en vind bijna alles wat ik zoek. Heel af en toe gebruik ik mijn oude zoekmachine nog voor een tweede mening. Het voordeel van Ecosia is dat hun servers draaien op hernieuwbare energie en dat 80% van de winst besteed wordt aan het planten van bomen.

💚 Heb jij nog duurzame (digitale) tips?