Snap
  • maria montessori
  • montessori
  • montessori-onderwijs
  • film

Nu te zien in de bioscoop: Maria Montessori

Over het leven van Montessori en het ontstaan van de onderwijsmethode.

De naam Maria Montessori komt je, als je haar niet kent, misschien wel bekend voor door het Montessori-onderwijs (help mij het zelf te doen). Tot op heden wordt lesgegeven via de onderwijsmethode die Montessori creëerde. De eerste vrouwelijke arts in Italië streed voor de emancipatie van vrouwen en de rechten van kinderen en liep daarmee haar tijd ver vooruit. In de bioscopen draait nu een film over een deel van het leven van Maria Montessori.

Montessori-onderwijs staat voor zelfstandigheid en klassen met verschillende leeftijden. Het idee daarover is dat kinderen elkaar helpen bij taakjes. Kinderen leren vanuit intrinsieke motivatie en leerkrachten stimuleren dat. Kinderen krijgen het vertrouwen om dingen zelf te proberen en krijgen daar geen hulp bij, behalve als ze het vragen. De natuur is ook een belangrijk onderwerp binnen het onderwijs van Maria Montessori.

Liefde en vertrouwen van Maria Montessori

Er is slechts een klein deel uit het leven van Maria Montessori gepakt en verfilmd. Het deel waarbij ze les gaf aan kinderen met een beperking. Ze deed dit met liefde en geduld en ging uit van het kunnen van het kind, eventueel met begeleiding. Het werk is de basis voor haar verdere carrière waarin ze een eigen school opent en het Montessori-onderwijs over de hele wereld introduceert. In de film is te zien hoe ze zich inzet voor de kinderen, maar daar financieel niets voor terugkrijgt omdat ze een vrouw is.

In de film speelt nog een hoofdpersoon, Lily d’Alengy, met haar dochter Tina die ook gehandicapt is. Ze leert Montessori kennen en zij laat aan haar moeder zien dat Tina veel meer kan dan ze denkt. Ook Mario, het zoontje van Montessori, zien we in de film. Het is een liefdesbaby, maar Montessori wil niet met de vader van het kind trouwen. Ze wil geen bezit zijn van iemand en niet de traditionele rol op zich nemen. Iets wat in die tijd absoluut niet gebruikelijk was, maar waar ze voor streed.

Vrouwenemancipatie en rechten voor kinderen

Daarom woont Mario bij een voedster, zijn verzorgster. Uiteindelijk kiest Montessori voor haar carrière en erkent de vader zijn zoon. Pas jaren later ziet ze Mario weer en krijgen ze een hechte band. De film laat op een mooie manier de goede en minder goede kanten van beide moeders zien. Ook krijg je een kijkje in de Montessori-methode, die voor veel ouders van nu ook nog steeds heel inspirerend is. Verder komen vrouwenemancipatie en de rechten voor kinderen sterk aan bod en zien we vooral een sterke vrouw die gaat voor wat haar lot is, voor wat voorbestemd is.

Maria Montessori, nu te zien in de bios

De film Maria Montessori is te zien in filmhuizen en sommige grote bioscopen. Ook als je niet bekend bent met Montessori of haar onderwijsmethode is de film een aanrader. Het is een mooie kijk op het feminisme en de manier waarop we omgaan met kinderen. Bovendien is Maria Montessori (1870) een enorm inspirerende vrouw met haar kijk op het leven in de tijd waarin zij leefde.

Een leuk weetje: Montessori leefde van 1936, met een kleine onderbreking, tot aan haar dood in 1952 in Nederland. Ze werd in 1950 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook ontving Montessori een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.