Zwanger? Tips voor je zorgverzekering in 2024
Lees snel meer!
Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan is het slim om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Hierbij een handige gids met info over wat er vergoed wordt en waar je specifiek op moet letten.
Het is altijd goed om aan het einde van het jaar eens te kijken of je zorgverzekering nog wel bij je (situatie) past. Als je zwanger bent of zwanger wil worden is dat echt belangrijk. Sommige vergoedingen voor zwangerschap krijg je namelijk volledig vergoed uit de basisverzekering. Voor andere vergoedingen moet je een aanvullende verzekering afsluiten.
Wat valt onder de basisverzekering?
Gelukkig is het in Nederland aardig ok geregeld en valt er best veel op het gebied van zwangerschap en bevallen onder de basisverzekering, zeker bij medische indicatie. Denk hierbij aan:
- Afspraken en controles bij de verloskundige
- De termijnecho, 13-wekenecho en 20-wekenecho plus alle andere echo's voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog
- Bloedonderzoek
- Medische nazorg na een bevalling (door gynaecoloog).
- Bevallen en opname in het ziekenhuis indien medisch noodzakelijk
- NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest bij medische indicatie
- Kraamzorg (minus de eigen bijdrage)
- Verloskundige hulp
Sommige kosten uit de basisverzekering vallen niet onder je eigen risico. Je betaalt bijvoorbeeld voor verloskundige zorg geen eigen risico (net als bij de huisarts). Voor bloedonderzoek, prenatale screening en gynaecologische hulp weer wel. Overweeg ook hoe deze kosten passen binnen je financiële planning.
Zwangerschapscontroles en echo's
De standaard en medisch noodzakelijke echo's en zwangerschapscontroles worden gedekt door de basisverzekering. Deze controles vormen de basis van een gezonde zwangerschap. Wil je graag meer echo's gedekt hebben, zoals de geslachtsbepaling, pretecho of 3D echo? Dan heb je daar een aanvullende verzekering voor nodig.
Aanvullende verzekeringen
Een diepere duik in de bevallingskosten is erg belangrijk. Kijk niet alleen naar het ziekenhuisverblijf, maar controleer ook of medische hulpmiddelen worden gedekt. Overweeg aanvullende verzekeringen die extra dekking bieden, bijvoorbeeld voor prenatale cursussen, lactatiekundige zorg of extra kraamzorguren. Controleer de vergoedingen en voorwaarden van deze aanvullende verzekeringen om te bepalen of ze aansluiten bij je behoeften. Zo zijn hier geen zorgen over als het zo ver is. En, soms kan een kleine investering ervoor zorgen dat je geld bespaart.
Flexibiliteit bij ziekenhuiskeuze
Let op de polisvoorwaarden en bekijk of je vrije keuze hebt in ziekenhuizen en zorgverleners, vooral als je specifieke voorkeuren hebt. Flexibiliteit geeft rust en kan cruciaal zijn voor een comfortabele zwangerschapservaring.
Tandheelkundige zorg
Zwanger zijn kan invloed hebben op je gebit. Bedenk of je een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt voor tandheelkundige zorg tijdens de zwangerschap.
Toevoegen van je baby aan de polis
Voeg na de geboorte je kleintje zo snel mogelijk toe aan je zorgverzekering. Deze eenvoudige stap zorgt ervoor dat je baby direct gedekt is voor medische kosten. Dit is gratis tot je kleintje achttien jaar is.
Kinderopvang
Sommige zorgverzekeringen bieden in een aanvullend pakket dekking voor kinderopvang, wat handig kan zijn als je na de geboorte weer aan het werk gaat. Onderzoek deze mogelijkheden om de kosten te minimaliseren.
Goed dus om echt even de tijd te nemen om deze punten door te nemen. Kies slim en zorg ervoor dat je zorgverzekering past bij wat jij nodig hebt. 💕