Snap
  • Mama
  • zwangerschap
  • ontzwangeren
  • Maagverkleining
  • Bloedarmoede
  • Gastric
  • bypass

Zwanger met een gastric bypass deel 2

Al eerder heb ik jullie meegenomen in het verhaal zwanger zijn met een gastric bypass. Hier vertelde ik dat mijn hb waarde erg laag was waardoor ik erg moe en prikkelbaar was. Door mijn al lage vitamine b12 en ferritine waarde komt mijn hb gehalte moeizaam omhoog. Sinds mijn zwangerschap is mijn menstruatie veel heviger geworden wat mijn hb natuurlijk ook niet ten goede komt. Een half jaar heb ik geprobeerd met orale medicatie mijn bloedwaarden weer normaal te krijgen maar dit is helaas niet gelukt waardoor een bezoekje aan de internist niet te vermijden was. Omdat er niet heel veel bekend is over zwanger zijn met een gastric bypass en het vervolg hiervan krijg ik regelmatig de vraag hoe het bij mij afgelopen is.

Nu 8 maanden na de bevalling zijn mijn bloedwaarden eindelijk "normaal", zelfs beter dan deze de afgelopen 4 jaar zijn geweest en dat door 1 ijzerinfuus.

Vitamine b12

Tegenwoordig is het hebben van een vitamine b12 deficiëntie vaker in het nieuws en ik zal hier in het kort iets meer over vertellen. 

Er zijn twee vitaminen die belangrijk zijn in combinatie met de vitamine B12, namelijk foliumzuur en vitamine B6. Allereerst omdat beide vitaminen nauw samenwerken met vitamine B12, maar ook omdat een tekort aan één van de twee nogal eens voorkomt naast een vitamine B12 tekort. Tijdens mijn zwangerschap door verminderde voedingsintake- en opname waren ook deze vitaminen verlaagd naast mijn b12 deficiëntie waardoor deze door middel van medicatie aangevuld moesten worden.

Naast deze vitaminen is ook ijzer van belang. Bloedarmoede ontstaat meestal door een ijzertekort, maar kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine B12, B6 en/of foliumzuur. Een ijzertekort kan ontstaan door bloedverlies, dit kan zijn na bijvoorbeeld een bevalling, operatie maar ook heftige menstruatie. In mijn geval dus dubbel op, en bloedverlies en verminderde opname van ijzer, vitamine b12, foliumzuur en vitamine b6.

Anemie

Een anemie oftewel bloedarmoede. In mijn geval een ijzergebreksanemie door bloedverlies maar ook een anemie door vitamine b12 en foliumzuur deficiëntie. Sinds mijn Gastric Bypass kamp ik al met verlaagde ijzer en ferritine waarde, ferritine wilt zeggen een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen en is nodig voor opslag van ijzer in de lever en in het beenmerg. Wanneer deze waarden al laag zijn kan je dus begrijpen dat wanneer je na bloedverlies een laag hb overhoudt deze niet zo makkelijk om hoog te krijgen is.

Snap

IJzerinfuus

6 maanden na de bevalling was mijn bezoekje bij de internist, samen hebben wij besloten om (eindelijk) een ijzerinfuus toe te gaan dienen en af te wachten wat het resultaat hiervan gaat zijn. 2 weken later was het zo ver en kreeg ik mijn infuus wat binnen 1,5 uur gepiept was. Een week later had ik last van flinke hoofdpijn wat waarschijnlijk te maken heeft met mijn lichaam dat moest wennen aan de hoge voorraad ijzer wat het natuurlijk niet gewend is. Vervolgens veranderde ik van bleek poppetje weer in iemand met kleur op haar gezicht en ben ik gelukkig weer energieker, minder vermoeid en minder prikkelbaar. Eindelijk het idee weer meer mezelf te zijn. 

6 weken na toediening van het infuus was het tijd om bloed af te laten nemen en eens te bekijken of het bloed hetzelfde liet zien als hoe ik me voel en jahoor.. mijn bloedwaarde zijn sinds 3 jaar niet zo goed geweest en mijn rode bloedcellen zijn van 5.6 naar 7.9 gestegen.

Aankomende week staat het bezoekje aan de internist te wachten en daarmee hoop ik deze periode af te sluiten!

Al met al... een gelukkig mens!

4 jaar geleden

Hoi hoi, Ik laat sowieso 1 keer per jaar via de huisarts mijn bloed controleren op onder andere ijzer. 4 jaar terug was mijn ferritine waarde al te laag en ben toen al met ferrofumaraat gestart zonder resultaat, vorig jaar hiervoor weer doorgestuurd naar de internist maar vanwege mijn zwangerschap kon er niet zoveel. Echter bleek nu na de bevalling mijn HB niet meer omhoog te gaan, deze wordt natuurlijk bij de verloskundige gecheckt en die stuurde me hiervoor door naar de huisarts dus zodoende.

4 jaar geleden

Wat fijn om een mede-gbp'er mama tegen te komen. Ik heb zelf ook een B12 te-kort. Maar hoe hebben ze bij jou getest of je ijzer tekort hebt? Ikzelf heb het vermoeden dat mijn ijzer ook erg laag is.