Snap
  • Mama
  • dreumes
  • baby
  • peuter
  • zelfstandigheid

Zelfredzaamheid

Ik kan het zelf

Zelfredzaamheid is het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen. Men kan eigen problemen oplossen en gaat zelfstandig door het leven, ofwel weet zichzelf te redden. Zelfredzaamheid houdt in dat mensen zich tijdens het dagelijks leven kunnen redden en dit geld ook zeker voor het jonge kind.

Er zijn fases in het leven dat een dreumes, peuter of kleuter alles zelf wil doen, maar het gaat sneller als papa of mama het doet. Geloof mij ik weet dat het soms vreselijk is maar je helpt je kind niet door alles zelf te doen.

Welke leeftijd kan een kind wat

• Va 8 maanden uit een open beker leren drinken, ja het wordt een knoeiboel maar samen kom je er zeker. Oefenen kan in bad heel goed en je hebt geen water ballet in de keuken.

• Eigen broodje smeren va 2,5 jaar

• Jas aan en uit doen va 2 jaar.

• 2-3 jaar kraan open en dicht doen, zelf handen wassen.

• 2-3 jaar

• 3-5 jaar kan zich zelf aan en uit kleden

Dit zijn maar een paar vaardigheden die een kindje heel goed zelf kan doen. De leeftijden zijn een gemiddelde en in werkelijkheid kan dit natuurlijk per individu verschillen. Dit heeft te maken met welke ontwikkelstap een kind zit, verschil in tempo, aanleg en potenties van het kind. De omgeving is ook van groot belang. Groeit het kind op met andere kinderen in het gezin of buurt of is er alleen contact met ouders, gaat het kind naar een opvang of niet. Alles speelt mee en niets is hierin goed of fout.

Wat je wel moet hebben in deze is geduld en geef het goede voorbeeld. Was samen je handen, ga samen aankleden, smeer samen jullie broodje en herhaal. Op jonge leeftijd is herhaling van groot belang.

Tevens is het van belang je kind zelfvertrouwen te geven dat hij iets kan en natuurlijk gaat alles met vallen en opstaan en zal hij soms gefrustreerd raken. Geef complimentjes en help waar dit nodig is, hierdoor krijgen kinderen vertrouwen in zichzelf en blijven ze niet in hun frustratie hangen.

In het huishouden is het ook goed om ze kleine opdrachtjes geven, zoals helpen met tafel dekken, opruimen, broodjes smeren, koken etc. Als een kind iets kan dan groeit het zelfvertrouwen. Positief zijn is hier het sleutelwoord.

Tip 1: jas aandoen

1. Leg het jasje op de grond

2. Laat je kinder achter het jasje staan

3. Laat je kind zijn handen in de mouwen steken

4. Gooi vervolgens de jas over je hoofd.

Er zijn filmpjes en foto’s genoeg op internet om te kijken hoe het moet. Ook hier doe het voor.

Tip 2 :

Leren drinken uit een beker doe je in bad of onder de douche. Dit scheelt een hoop geknoei en ze leren water drinken.

Heel veel succes en plezier, want door spelen leren de kinderen het meest.

Is iets onduidelijk of heb je een vraag ik hoor het graag.