Snap

Zelf twijfel

Van zelftwijfel tot negatief zelfbeeld

Ben ik wel goed genoeg?

Zelf twijfel. Onzekerheid. Een negatief zelfbeeld. Veel mama’s en papa’s hebben er last van in meer of mindere mate.

Een negatief zelfbeeld komt voort uit een gemis of gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid. Soms is de opvoeding hier aan onderliggend, maar ook kan het komen door negatieve ervaringen als pesten of mislukkingen in het leven in situaties waar in je meer had verwacht.

Een negatief zelfbeeld is nog een breed begrip. Want wat is de kern van je twijfel? Vaak gaat het over een thema, zoals Ik ben een slechte moeder, Ik ben lelijk, Ik ben dom. Maar soms is het sterker en kom je uit op een gedachte als Ik ben waardeloos.

Een negatief zelfbeeld houd je vaak zelf in stand door de confirmation bias. Dit is een neiging tot denken die we allemaal bezitten, we zijn geneigd om bewijzen (confirmation) te vinden voor alles waar wij in geloven. De bewijzen tegen deze gedachte slaan we niet op negeren we onbewust. Geloof je dus dat je een slechte moeder bent, dan heb je waarschijnlijk een rits aan ervaringen waaruit blijkt dat je geen goede moeder bent, de bewijzen tegen zijn op een hand te tellen.

Heb jij een negatief zelfbeeld? Vraag jezelf dan af: wat is de kern? Wat geloof ik over mezelf? Ga deze week dan eens bewijzen verzamelen tegen deze gedachte. Houdt in een dagboekje bij welke dingen en ervaringen maken dat je negatieve zelfbeeld niet klopt. Soms zit het hem in de kleine dingen: je mini die lief naar je lacht, het feit dat je vannacht 6x bent opgestaan, dat je je partner iets te drinken aan biedt. Een zelfbeeld zit niet in grote prestaties, maar in de kleine dingen er omheen. Je moet ze alleen zien.

Ga jij bewijzen tegen je negatieve zelfbeeld bijhouden? Succes!🍀

Meer inspirerende posts lezen? Kijk op Instagram op @WijzerMama