Blog header image

Youtube, een walhalla voor peuters

Sara weet bijna beter dan ik hoe ze met mijn iPad om moet gaan. Ook al verander ik de indeling, het appje van Youtube vind ze feilloos.

Wellicht voor sommigen onder ons een feest van herkenning, voor anderen is het een soort geheimtaal; de filmpjes die Sara ontzettend fascineren. Ik som ze voor je op;

  • Finger Family Song

Moet ik de songtekst uittypen of gaat er al een lichtje branden? “Daddy finger, daddy finger, where are you? Here I am, here I am, how do you do?” Er zijn wel 100 verschillende versies; van Frozen, tot Peppa Pig en van een house-versie tot een klassiek stuk. Niks hilarisch aan. Echt niet.

  • Uitpakken van Surprise eieren

Dat er dus blijkbaar mensen zijn, mannen EN vrouwen, die dus van die dingen uitpakken. Vaak hebben ze een thema; Marvel (met Spiderman enzo), Frozen (daar heb je ze weer) of van alles wat. Eerst wordt het aluminium folietje eraf gepulkt, de chocola wordt op een hoop buiten het beeld gegooid en dan wordt het plastic ei opengemaakt en dan.... HET speeltje. Dat wordt aan alle kanten bekeken, ook de bijbehorende gebruiksaanwijzing, en indien nodig in elkaar gezet. Dan is het volgende ei aan de beurt. En dat een half uur lang. Of langer als het aan Sara ligt.

  • 5 little monkeys

Ook weer zo'n 'nursery rhyme'. Om gek van te worden. Even voor de leken onder ons: “5 little monkeys jumping on the bed, one fell of and bumped his head. Mommy called the doctor and the doctor said; No more monkeys jumping on the bed.” En dan dus minstens 5 keer. Het ergste is dat Sara op ons bed mag springen en dat ik dan dat liedje moet zingen, ongeveer 50 keer. Wederom niks hilarisch aan. Echt niet. Sara vind van wel.

  • Kleuren leren en tellen, in het Engels

Sara kan als de beste alle kleuren benoemen. In het Engels. De kleuren in het Nederlands zijn standaard 'blauw'. Behalve de hond, hij is 'zwarte Boef'.

Tellen kan ze ook als de beste. Zowel in Nederlands als Engels. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het helemaal geen slechte ontwikkeling vind om ook Engels op vroege leeftijd te leren. Op de basisschool beginnen ze er ook al op tijd mee. En ach, zolang Sara nog gewoon Nederlands praat vind ik het allemaal prima.

  • Buurman en Buurman

Het is niet alleen maar kommer en kwel op Youtube. Sara vind Buurman en Buurman echt hilarisch. En dat ben ik met haar eens. Ze roept me vaak om samen te kijken naar het gestuntel. Jurre is heel handig en zo klein als ze is zegt ze dan: “Niet papa he?” Om te smelten...

  • Mickey Mouse Clubhuis

Niet alleen een hit op Youtube, ook op Netflix is het populair bij Sara. Ze vind het op dit moment zo leuk dat ze 's nachts hele gesprekken voert en dan te pas en te onpas “Oh, Toedels” roept. Ze doet zo klein als ze is actief mee met de zoektochten en is het meest fanatiek met de 'jippie-dans'. Dan swingt ze de hele kamer door.

Ik kan nog wel even doorgaan met alles wat Sara kijkt. Niet alleen op de iPad, maar ook op tv. Het kanaal van Zappelin Xtra vind gretig aftrek; Sesamstraat, De Zandtovenaar (die volgens Sara altijd een zebra maakt. Van zand.) en (gruwel horror) Angelina Ballerina. Als een volleerd ballerina staat Sara voor de tv de pasjes na te doen.

Nu ik dit allemaal typ lijkt het net alsof ze alleen maar tv/iPad kijkt. Maar nee, spelen doet ze genoeg (ook met schreeuwerig plastic) en buiten spelen is helemaal het einde (stokken, stenen, zand en water)! Ik denk wel dat ze meer kijkt dan een gemiddeld kind van 2,5 jaar. Dat vind ik prima en daar schaam ik mij niet voor. Omdat ze overdag niet meer slaapt, al heel lang niet, leg ik haar vaak op 'het grote bed' met een iPad. Op die manier rust mijn kleine wervelwind toch een beetje.

mamablogster
6 jaar geleden

Alsof ik naar de afspeellijst van marleen zit te kijken. Wat het hier trouwens ook helemaal is, zijn die reviews van bijvoorbeeld die playsets. Boeit het niet of het nederlands is, engels of duits. Maar kijken doet ze het.

Lindsy83
6 jaar geleden

Nog niet bekend voor ons, maar ons zoontje is natuurlijk ook nog wat jonger. Wel weet hij al wat youtube is. Zodra hij dat scherm ziet op de tv omdat wij een liedje voor hem gaan opzetten, wijst hij naar het scherm en roept oh? Ik vind er niks mis mee als kinderen hiermee leren omgaan. Veel engels heb ik vroeger ook van de tv geleerd.

Loes van der Leer
6 jaar geleden

Haha hier word dit ook gekeken door Meneer!! + Ryan's toy revieuw, Baby big mouth en Nijntje. Van die family finger song word ik echt gek nu trouwens, blijft megaaa de hele dah in je hoofd zitten!! En nu denk ik, hoe kan het dat onze kids allemaal hetzelfde vinden als je ze zelf laat Youtuben? Best grappig :)

nijn81
6 jaar geleden

Haha, mama finger mama finger, where aaaaaarree yoooouuuuu??!! Ik ken het.... En the jumping monkeys ook! En hier hebben ze ook My Little Pony op youtube ontdekt. Helaas zitten er ook akelige varianten tussen.... 'Boze littel pooonies', noemen ze die hier. Als die erop komen, komen ze gelijk naar me toen om te vragen of ik er weer een 'normale' op kan zetten... Gelukkig maar.

Anoniem
6 jaar geleden

Nijntje, wheels of the bus, driving the car Engelse nursery rhyms over het algemeen. Kikker. Helden van de stad. En idd surprise eieren???? Tjah.